29 Απριλίου 2014

ΟΧΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΧΗΜΙΚΑ, ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑ !


Στέλνουμε από τη Λακωνία τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς μας στην Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα καθώς και σε όλες τις συλλογικότητες και τους πολίτες που εκφράζουν έμπρακτα την αντίθεσή τους στην εξουδετέρωση των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσά μας.

Στέλνουμε το ψήφισμα που διακινούμε εδώ και μερικές ημέρες. Μαζί με το σωματείο μας, που ανέλαβε το συντονισμό στη Λακωνία, οι πρώτες υπογραφές συλλογικοτήτων από τον τόπο μας είναι:
- Αλιευτικός Σύλλογος "Λακωνικός Κόλπος", με έδρα το Γύθειο 
- Αγροτικός Αλιευτικός Σύλλογος Σκάλας και περιχώρων 
- Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυθείου
- Δημοτική Κίνηση "Πολίτες εν δράσει" Δήμου Μονεμβασιάς
- Δικηγορικός Σύλλογος Γυθείου
- Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης
- Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Καστορείου
- Ένωση Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας  
- Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Λακωνίας 
- Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης
- Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών)
- Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροκαμπίου
- Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου
- Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Γυθείου "Η Κρανάη" 
- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ
- Σωματείο Ενοικιαζόμενων Δωματίων "Ξένιος Ζευς", με έδρα τη Νεάπολη

ΨΗΦΙΣΜΑ
Κατά της Εξουδετέρωσης των Χημικών Όπλων της Συρίας στην Κλειστή Θάλασσα της Μεσογείου



23-04-2014
Οι πολίτες της Λακωνίας εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη σχεδιαζόμενη «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, ανοικτά των ακτών της Νότιας Πελοποννήσου, και απαιτούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση, που σήμερα έχει την Προεδρία της Ε.Ε., να θέσει βέτο κατά της απόφασης αυτής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, με ταυτόχρονη παρέμβασή της στον Ο.Η.Ε. 
·           Η «εξουδετέρωση» αποτελεί μεγίστη περιβαλλοντική απειλή για το κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, ενός από τα πιο ευαίσθητα και πιο σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη, γιατί ακόμα και αν οι μέθοδοι που έχουν επιλεγεί για την καταστροφή των χημικών όπλων είναι ασφαλείς από χημική άποψη, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ατυχήματος (πχ. διαφυγή αερίου) ή ακόμα και την αποτυχία πλήρους καταστροφής όλης αυτής  της ποσότητας όπλων. 
·           Εκτός από το θαλάσσιο περιβάλλον που θα καταστραφεί ανεπανόρθωτα σε ενδεχόμενο ατυχήματος, τα θαλάσσια ρεύματα είναι βέβαιο ότι θα μεταφέρουν τις τοξικές ουσίες στις κοντινές ακτές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ακτές της Λακωνίας), με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία των λαών που κατοικούν στα παράλια, στις τοπικές οικονομίες (αλιεία, τουρισμός), αλλά και στα θαλάσσια οικοσυστήματα.
·           Όπως επισημαίνουν καθηγητές Ελληνικών Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων: «ό,τι χημικό, έστω και μη τοξικό, πέφτει στη θάλασσα, και δεν ανήκει στα συστατικά της, θεωρείται απρόβλεπτο για τις συνέπειές του».
·           Δεν θα δεχθούμε την όποια απόφαση οποιουδήποτε οργάνου, Εθνικού ή Διεθνούς, που λαμβάνεται ερήμην των  τοπικών κοινωνιών. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια τόσο σοβαρή απόφαση που απειλεί θανάσιμα την ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά με μεγάλο αριθμό διερχόμενων πλοίων θαλάσσια περιοχή της Νότιας Πελοποννήσου.
·           Πιστεύουμε ότι μπορούν να εξευρεθούν ορθολογικότερες λύσεις στο πρόβλημα, όπως η διάθεση των προϊόντων της εξουδετέρωσης σε επίγειες ειδικές εγκαταστάσεις στις χώρες παραγωγούς χημικών, που έχουν τις υποδομές και την τεχνογνωσία.

ΟΧΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΧΗΜΙΚΑ, ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑ !

11 Απριλίου 2014

3η Γιορτή Σπόρων (γνώση - σπορά - ελευθερία): η τοπική γιορτή στο Αφυσσού και η τοπική γιορτή στην Καλαμάτα





Την Κυριακή 6 Απριλίου έγινε με επιτυχία η τοπική γιορτή σπόρων με τη συνεργασία του ο Αγροτικού, Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Αφυσσού «Οι Διόσκουροι». Καλλιεργητές αντάλλαξαν και μοίρασαν περισσότερα από 250 φακελάκια με σπόρους ντόπιων ποικιλιών δίνοντας καλλιεργητικές συμβουλές στους επισκέπτες ενώ παράλληλα έγινε ενημέρωση σχετικά με την πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων. Η εκδήλωση έγινε στο Δημοτικό Σχολείο με τη συμμετοχή περίπου 60 ανθρώπων από την ευρύτερη περιοχή.

Σας θυμίζουμε ότι στο  πλαίσιο  της  3ης  Γιορτής  Σπόρων  2014 (γνώση - σπορά - ελευθερία) για  τη  διάσωση  και  διάδοση ντόπιων ποικιλιών με ελεύθερη ανταλλαγή και διανομή σπόρων που στις 16 Μαρτίου έγινε στην Κοκκινόραχη Σπάρτης (http://peripolomanis.blogspot.gr/2014/03/3-2014_23.html), μετά από τις τοπικές γιορτές στο Χωσιάριο Γυθείου και στο Αφυσσού Σπάρτης, φέτος ο ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης υποστηρίζει μία ακόμα γιορτή σπόρων, την 6η Γιορτή Ανταλλαγής Σπόρων Μεσσηνίας. Ακολουθεί η πρόσκληση από τους διοργανωτές:




6η Γιορτή Ανταλλαγής Σπόρων Μεσσηνίας

Οι "Ανώνυμοι Σποροφύλακες" σας προσκαλούν στις 13 Απριλίου 2014 , 10 π.μ-14.00 μ.μ, στο Αγρόκτημα Φυσικής και Παραδοσιακής καλλιέργειας Φοίφα, για την 6η Γιορτή Ανταλλαγής σπόρων Μεσσηνίας.

Οι "Ανώνυμοι Σποροφύλακες" είναι μια άτυπη ομάδα που διοργανώνει τις ανταλλαγές σπόρων στην Μεσσηνία και εδρεύει και συνεργάζεται με το Αγρόκτημα φυσικής παραδοσιακής καλλιέργειας Φοίφα.
Οι προηγούμενες γιορτές μας πραγματοποιήθηκαν 2 φορές στο Αγρόκτημα Φοίφα, καθώς και στην Αλαγονία, στο Ακριτοχώρι, και στο Μαυρομάτι Ιθώμης.
Επίσης συμμετείχαμε ενεργά στην πανπελοποννησιακή 2η και 3η Γιορτή Σπόρων που έγινε στην Καρδαμύλη το 2013 καθώς και στην Κοκκινόραχη Σπάρτης το 2014, γιορτές που διοργάνωσε, με τη συνεργασία και άλλων τοπικών συλλόγων, o Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης) με τον οποίο συνεργαζόμαστε για τη διοργάνωση της ετήσιας αυτής εκδήλωσης.
Περιμένουμε παραδοσιακούς σπόρους από όλους όσους διαθέτουν πρόσβαση σε παραδοσιακές ποικιλίες από παππούδες, γιαγιάδες ή άλλες πηγές.
Θα δώσουμε σπόρους σε νέους ενδιαφερόμενους, αγρότες , επαγγελματίες ή ερασιτέχνες, πάντα με γνώμονα ότι ο σπόρος δεν είναι κανενός και πρέπει συνεχώς να αναπαρἀγεται και να μοιράζεται.
Θα γίνουν ομιλίες από τον Παναγιώτη Κάτσαρη , γεωπόνο, βιοτεχνολόγο ,"Οι εξελίξεις στους γεννετικά τροποποιημένους οργανισμούς σε Ελλάδα και Ε.Ε, «Ενημέρωση για την πανευρωπαϊκή προσπάθεια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων» από τον ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης, από την Χριστίνα Καραλέκα «Πώς ξεκινούμε ένα μποστάνι στο μπαλκόνι μας», καθώς θα ακολουθήσει και εργαστήριο κομποστοποίησης από το project RE:THINK , «Οτι χρειάζεται να ξέρουμε για να κομποστοποιούμε τα υπολείμματά μας, εργαλείο-διαδικασία»
Επιπλέον στηρίζουμε και επικοινωνούμε το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους, που διοργανώνεται από τον Πελίτι στις 26 Απριλίου - 4 Μαΐου 2014.

Υποστἠριξη
- ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΦΟΙΦΑ
- RE:THINK PROJECT
- ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ , ΠΕΕΚΠΕ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ)
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΝΗΣ (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. ΜΑΝΗΣ)
- ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ -ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ)
- A SEED FOR A CHANGE
- ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΚΟΙΝ.Σ.Ε- Π
- ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΠΟ ΛΑΚΩΝΙΑ