4 Απριλίου 2017

Απάντηση σε άρθρο για τα αιολικά


Η απάντηση του ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης σε άρθρο της Athens Voice σχετικά με τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα στη Μάνη και το ψευτοδίλημμα "ανεμογεννήτριες ή λιγνίτης".
 
 Αγαπητή A.V. ,

στις 29/3/2017 φιλοξενήσατε  άρθρο του κ.  Βουλαρινού με τίτλο «Πίσω στις σπηλιές μας» στο οποίο εμφανίζεται πανό του σωματείου μας από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Πολιτισμού (8/3/2017) ενάντια στην επικείμενη κατασκευή βιομηχανικών αιολικών πάρκων στη Μάνη. Κάτω από τη φωτογραφία  του ενυπόγραφου πανό μας, ο κ. Βουλαρινός σημειώνει απαξιωτικά:
«Οι αδούλωτοι Μανιάτες δεν αρκούνται στο να λευτερώσουν τον τόπο τους. Θέλουν να λευτερώσουν και τους υπόλοιπους από τη σκλαβιά της καθαρής ενέργειας. Μαυρίλα παντού και πάντα!»
Το άρθρο που δημοσιεύσατε στη στήλη «Πολιτική» εκτιμούμε ότι προσβάλλει ονομαστικά το σωματείο μας, είναι ρατσιστικό για τους Μανιάτες και απαξιωτικό για την τρίτη ηλικία. Γι’ αυτούς τους λόγους και για την καλή ενημέρωση των αναγνωστών σας, ζητούμε να δημοσιεύσετε την ανοιχτή επιστολή μας στην ερχόμενη εβδομαδιαία στήλη του κ. Βουλαρινού. 

Λιγνίτης Vs Αιολικά:
Ένα κατασκευασμένο δίλημμα!
Ο κ. Βουλαρινός χαρακτηρίζει (A.V., 29/3/2017) «πρωτογονισμό» τον αγώνα των τοπικών κοινωνιών ενάντια στην κατασκευή βιομηχανικών αιολικών πάρκων στις βουνοκορφές, αναπαράγοντας το στερεότυπο δίλημμα «θέλουμε τη βρώμικη ενέργεια του λιγνίτη ή την καθαρή ενέργεια των αιολικών;», λες και η «καθαρή ενέργεια των αιολικών» προκαλεί μείωση της εξάρτησης από λιγνίτη και υδρογονάνθρακες.
Υποθέτοντας ότι ο κ. Βουλαρινός ως επαγγελματίας δημοσιογράφος δεν έχει κάποιο όφελος για να υποστηρίξει τα οικονομικά συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρηματιών που προσφάτως ασχολούνται με β-ΑΠΕ, θέλουμε καλοπροαίρετα να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα, τα οποία φαίνεται να μην είναι σε γνώση του: (αναλυτικότερα περιλαμβάνονται στο κείμενο με τίτλο «ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΗ ΜΑΝΗ; ΔΕΚΑ ΑΛΗΘΕΙΕΣ!»
1.      Δεν υπάρχει κανείς που να μη θέλει την απεξάρτηση από το λιγνίτη. Μαζί του κι εμείς. Όμως πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι ο σχεδόν αποκλειστικός μας προμηθευτής σε αιολικά, η Γερμανία, δεν έχει μειώσει στο ελάχιστο την παραγωγή λιγνίτη. Η στοχαστική -τυχαία- αιολική ενέργεια μόνο επικουρικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και δεν μειώνει την εξάρτηση από το λιγνίτη. Όταν δεν φυσάει, όταν φυσάει λίγο ή όταν φυσάει πολύ οι ανεμογεννήτριες δεν δουλεύουν. Το να θεωρεί κανείς την αιολική ενέργεια ασφαλή λύση για το ενεργειακό πρόβλημα ισοδυναμεί με το να θεωρεί την επιστροφή στα ιστιοφόρα, ρεαλιστική λύση για τη σύγχρονη ναυσιπλοΐα! Και εμείς αυτό το θεωρούμε πριμιτιβισμό.
2.      Σχετικά με την «πράσινη ανάπτυξη» είναι ανακριβής ο ισχυρισμός ότι “είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε β-ΑΠΕ, το απαιτεί η Ευρώπη για να πιάσουμε το 2020 το στόχο του 20%”. Ο εθνικός στόχος για το 2020 είναι το 18% και μάλλον τον έχουμε ήδη ξεπεράσει, όταν άλλες, πλουσιότερες χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Γερμανία (!) που μας τα μοσχοπουλάει, είναι πολύ πίσω. Και δεν συμμερίζονται την ανησυχία και τη βιασύνη μας να αγοράσουμε τα περισσότερα αιολικά στην Ευρώπη (ναι εμείς είμαστε αυτοί!).
3.      Το ρεύμα που παράγεται από τα  αιολικά πάρκα δεν σκοπεύει στην κάλυψη των τοπικών αναγκών, αλλά πωλείται στη ΔΕΗ και εισέρχεται  γενικά στο δίκτυό της. Επιπλέον, δεν προβλέπεται η απομάκρυνση των γιγαντοκατασκευών μετά το πέρας λειτουργίας τους (περίπου 15 χρόνια).
4.      Η κατασκευή βιομηχανικών αιολικών πάρκων έχει υπαχθεί στον ν. 3299/04 ο οποίος τις επιδοτεί έως και για το 100% του έργου, ενώ εξασφαλίζει στους «επενδυτές» σταθερή εγγυημένη τιμή 87,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για 25 χρόνια (ν. 3851/2010). Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ποιος επιβαρύνεται με αυτό το κόστος. Να σημειώσουμε εδώ ότι για τις πρώτες 42 ανεμογεννήτριες που προβλέπεται να εγκατασταθούν στη Μάνη, το κόστος ανέρχεται στα 120 εκ. ευρώ, από τα οποία 90-100 καταλήγουν στη γερμανική βιομηχανία προς αγορά του εξοπλισμού και τα υπόλοιπα 20 θα αναλωθούν εδώ.
5.      Το Ειδικό Τέλος Μείωσης Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) στο λογαριασμό μας της ΔΕΗ από 0.8 ευρώ ανά 1000Kw το 2006, φτάνει σήμερα τα 26 ευρώ. Ένα μέσο νοικοκυριό δίνει ανά δίμηνο ένα σαραντάρι στο λογαριασμό της ΔΕΗ για να γυρίζουν οι ανεμογεννήτριες. Και θα δώσει και περισσότερα γιατί παρά ταύτα το έλλειμμα στις ΑΠΕ είναι ήδη 281,24 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι έχει εκτιναχθεί στα 434,85 εκατ. στο τέλος του 2017. Ο καταναλωτής αντί να φαντασιώνεται δωρεάν ρεύμα όταν γυρίζουν τα φτερά των αιολικών, βλέπει πλέον το ταξίμετρο που βρίσκεται από πίσω.
6.      Οι επιχειρηματίες των αιολικών, για να καρπωθούν τα μέγιστα αιολικά δυναμικά, φυσικά και επιλέγουν τις βουνοκορφές της νότιας Βαλκανικής, αυτές που επιλέγει υποχρεωτικά και η ορνιθοπανίδα (πολλά προστατευόμενα είδη από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία) ως διαδρόμους μετανάστευσης.
Εάν έχετε υπόψη σας, κ. Βουλαρινέ, κάποια μελέτη η οποία καταδεικνύει τη μείωση της χρήσης του λιγνίτη λόγω της αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ανεμογεννήτριες, παρακαλούμε δημοσιοποιήστε την και τεκμηριώστε το αφοριστικό άρθρο σας. Επίσης ενημερώστε μας για ποιο λόγο δεν χωροθετούνται αιολικά πάρκα σε υπάρχουσες βιομηχανικές ζώνες, καθώς και γιατί η κεντρική πολιτική δεν ευνοεί τη δημιουργία κοινοτικών και δημοτικών μικρών αιολικών πάρκων για τοπική ενεργειακή αυτονόμηση;
Εμείς από την πλευρά μας, μέσα από τους συλλόγους μας αλλά και την αυτόνομη δράση μας, διαπιστώνουμε ότι η κατασκευή βιομηχανικών αιολικών πάρκων εξυπηρετεί επώνυμα κερδοσκοπικά συμφέροντα (ναι, όλοι μας έχουμε ονοματεπώνυμο!), δεν μειώνει την  ενεργειακή εξάρτηση από το λιγνίτη και όσο για τα «ανταποδοτικά οφέλη» των επιχειρηματιών προς την τοπική κοινωνία, τα αντιλαμβανόμαστε ως καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς! 
Τέλος, κ. Βουλαρινέ, τρεις σημειολογικές παρατηρήσεις:
-          Η λογική της «συλλογικής ευθύνης» που αναπτύσσετε, παραπέμπει ιστορικά σε απολυταρχικές προσεγγίσεις: εάν εμείς οι κάτοικοι της επαρχίας «δεν δικαιούμαστε να ομιλούμε» για τα αιολικά πάρκα εξαιτίας των χωματερών κλπ. στον τόπο μας, να συμπεράνουμε ότι και εσείς ως κάτοικος της πρωτεύουσας είστε υπεύθυνος για όλα τα κακώς κείμενα εκεί που ζείτε και άρα δεν δικαιούστε να ομιλείτε για κάποια από αυτά; 
-          Μιλώντας για τους Μανιάτες αναφέρετε ρατσιστικά «Μαυρίλα παντού και πάντα!», υπονοώντας ότι οι Μανιάτες είναι συλλήβδην σκοταδιστές ή/και φασίστες. Προφανώς συγχέετε τους «αδούλωτους Μανιάτες» με αυτούς και αυτές που αγαπούν τη Μάνη και αγωνίζονται ενάντια στα σχέδια όσων κερδοσκοπούν σε βάρος της φυσικής και πολιτισμικής περιουσίας του τόπου μας.
-          Αφού ειρωνεύεστε τα παιδιά (για «την ωριμότητα και τις γνώσεις τους»), συνεχίζετε με αγάπη στην τρίτη ηλικία και αναφέρεστε απαξιωτικά στους παππούδες μας «και -κυρίως- στα μυαλά τους». Πόσο βολικό είναι να φορτώνουμε όλα τα στραβά στην προηγούμενη γενιά! Όμως, πολλοί από εμάς είμαστε περήφανοι για τους παππούδες μας, για αυτά που έκαναν, για τον τρόπο που έζησαν και έκριναν τους κρατούντες.
Εν κατακλείδι, οι θέσεις του σωματείου μας για τον αγώνα ενάντια στα βιομηχανικά αιολικά πάρκα στη Μάνη, δημοσιοποιούνται εδώ και 5 χρόνια στα μέσα που διαθέτουμε.  Όλοι έχουν το δικαίωμα να συμφωνούν, να διαφωνούν, ή να στέκονται σκεπτικιστικά απέναντί τους, όμως όταν αυτές χαρακτηρίζονται «πρωτογονισμός», θεωρούμε ότι λοιδορούνται.

Γύθειο, 1 Απριλίου 2017
Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης
http://peripolomanis.blogspot.gr