4 Σεπτεμβρίου 2021

Κάλεσμα για τις φωτιές στη Μάνη

 

Το φετινό καλοκαίρι η Ελλάδα δοκιμάζεται για ακόμη μια φορά από καταστροφικές πυρκαγιές. Η πανέμορφη Μάνη μας, το νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου και της ηπειρωτικής Ευρώπης, τον Αύγουστο του 2021 κάηκε για πολλοστή φορά. Η φωτιά κατέκαψε την τοπική χλωρίδα και πανίδα. Πάνω από 11.000 εκτάρια με  δάση, καλλιέργειες, φάρμες, τα χωριά και τα σπίτια μας. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τουλάχιστον 58 οικογένειες έμειναν πλήρως άστεγες, εκατοντάδες άλλες έχουν τεράστιες ζημιές στις υποδομές τους.

Οι θεσμικές δομές πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών αποδείχθηκαν ανεπαρκείς και απροετοίμαστες (!), με αποτέλεσμα μια μικρή εστία φωτιάς να εξελιχθεί σε τεράστια μέτωπα χιλιομέτρων κατακαίοντας όλον το φυσικό πλούτο μας του τόπου μας.

Πολλοί κάτοικοι αγνόησαν τις άνωθεν εντολές για εκκένωση (το δόγμα της “ατομικής ευθύνης”…)  και αγωνίστηκαν με τα δικά τους μέσα για να σώσουν ό,τι ήταν δυνατόν. Σ’ αυτόν τον αγώνα συντάχθηκε και ο «Περι.Πολ.Ο. Μάνης»[1].

Απαντώντας σε αυτή τη καταστροφή αυτοοργανώνουμε την πυρόσβεση, την αλληλεγγύη και την ανασυγκρότηση του τόπου μας. Απευθύνουμε δημόσιο κάλεσμα παροχής αλληλεγγύης και ενίσχυσης του αγώνα μας για την επόμενη μέρα. Συγκεκριμένα:

- συλλέγουμε και διανέμουμε, με την αρωγή συλλογικοτήτων και ατόμων, είδη πρώτης ανάγκης σε όσες και όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

- καλούμε σε ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης του συλλόγου μας (μικρά κι ευέλικτα πυροσβεστικά οχήματα, ασύρματους, είδη ατομικής προστασίας, αναλώσιμα, κλπ).

- ζητάμε παροχή εξειδικευμένης τεχνογνωσίας από αλληλέγγυους γεωπόνους, δασοπόνους, κτηνιάτρους, μηχανικούς, κλπ, για αδιαμεσολάβητη και βιώσιμη αναγέννηση της φύσης και κοινωνικά δίκαιη ανασυγκρότηση των χωριών μας.

- αγωνιζόμαστε για αποτροπή οποιασδήποτε ιδιωτικοποίησης φυσικών πόρων, εργολαβικών παρεμβάσεων και σχεδίων “ανάπτυξης” που ήδη ανακοινώνονται από την κυβέρνηση.

 

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!

 

Οι ανάγκες μας είναι άμεσες κι επείγουσες

Ο τραπεζικός μας λογαριασμός: Alpha Bank - GR4201405210521002002003713

Επικοινωνία: 00306939361652

Η ιστοσελίδα μας: http://peripolomanis.blogspot.com

Ακολουθήστε μας στα σόσιαλ: Facebook- Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο ΜΑΝΗΣ) Peripolo Manis - https://www.facebook.com/groups/136937169420


[1] Ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος: «Περι.Πολ.Ο. Μάνης» είναι μια δομή, με μορφή Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου, που συγκροτήθηκε το 2008 από τους ίδιους τους κατοίκους, με στόχο τη πρόληψη και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και την ανάδειξη και προστασία της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της περιοχής. Τα μέλη της, ντόπιοι που γνωρίζουν καλά τον τόπο τους, τα μονοπάτια και τα κατατόπια, κινητοποιούνται εθελοντικά διαθέτοντας τα δικά τους μέσα: τρακτέρ, μπουλντόζες, βενζινοπρίονα, κλαδευτικά και την προσωπική τους συνεισφορά, -πολύτιμη λόγω της εμπειρίας και εξοικείωσής τους με τον τόπο- σε κάθε περίπτωση φυσικής ή ανθρωπιστικής κρίσης. Για αυτό το λόγο πολλές φορές έχει χρειαστεί, η εθελοντική ομάδα πυρόσβεσης του ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης να συνδράμει την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Επιπλέον, χάρη στην αλληλεγγύη της κοινότητας Ούνα Ρηνανίας-Βεστφαλίας Γερμανίας, ο σύλλογος απέκτησε εδώ και αρκετά χρόνια ένα πυροσβεστικό όχημα 3 τόνων νερού, που το χρησιμοποιεί στη μάχη κατά των πυρκαγιών.