15 Μαρτίου 2009

Ανακοίνωση του ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο ΜΑΝΗΣ σχετικά με τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων

Ο «Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο ΜΑΝΗΣ)» -όπως και οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες- βρίσκεται σε βαθύ προβληματισμό και ανησυχία σχετικά με τον επίσημο σχεδιασμό και την εφαρμογή της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο άμεσο μέλλον στη Λακωνία, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Βλέπουμε πως έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την καταληκτική ημερομηνία 31-12-08 για το κλείσιμο των χωματερών και ακόμα το τοπίο είναι θολό 1) σχετικά με τα σημεία επιλογής εγκατάστασης των δεματοποιητών 2) σχετικά με τη λειτουργία, τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν και την προμήθειά τους 3) σχετικά με τη διαχείριση του όγκου των συμπιεσμένων απορριμμάτων και των υγρών λημμάτων που θα προκύπτουν από τη δεματοποίηση και την αποστράγγιση και 4) σχετικά με την συνεχώς αναβαλλόμενη ημερομηνία (16 Μαρτίου 2009 προς το παρόν), που θα αρχίσει η ανακύκλωση (υποτυπωδώς φυσικά), αφού χωρίς διαρκή, εντατική και ευρεία ενημέρωση του κοινού, δεν είναι δυνατόν να έχουμε αποτελέσματα.

Όλα αυτά μας κάνουν να ανησυχούμε και να επαγρυπνούμε για τα μελλούμενα, αφού καταδεικνύουν από πλευράς αρμοδίων αρχών και έλλειψη περιβαλλοντικής ευαισθησίας και προχειρότητα στο σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε δοθεί άφθονος χρόνος (από το 2000), για να γίνουν μελέτες, να δοθούν σοβαρές και αξιόπιστες λύσεις στο θέμα και να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινωνική συναίνεση. Δυστυχώς όμως οι Αρχές δεν κινήθηκαν, άφησαν τις προθεσμίες να λήξουν και το πρόβλημα να οξυνθεί. Έτσι λοιπόν η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στο μηδέν προσπαθώντας την ύστατη ώρα, με διάφορα τερτίπια, αφενός να πείσει την Ε.Ε. ότι έχει συμμορφωθεί και οι χωματερές στην πλειοψηφία τους έχουν κλείσει και αφετέρου να πείσει τους πολίτες των περιοχών που έχουν επιλεγεί για την εγκατάσταση των δεματοποιητών, να τους δεχτούν ετσιθελικά, ως μόνη πανάκεια στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Το σωματείο μας με ευαισθησία στα θέματα περιβάλλοντος δεν έχει ούτε την αρμοδιότητα, ούτε τη δυνατότητα να δώσει απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα, που εύλογα προκύπτουν. Όμως παρακολουθούμε το θέμα από κοντά, ενημερωνόμαστε και ενημερώνουμε και από όσα έχουμε μάθει ως τώρα, στεκόμαστε κριτικά απέναντι σε όσα σχεδιάζονται και επαγρυπνούμε. Η στάση μας για τους δεματοποιητές (ως προσωρινή λύση) δεν είναι αρνητική, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι και θετική αν δε διασφαλιστούν κάποιες προϋποθέσεις. Γιατί μπορεί η δεματοποίηση να φαντάζει μονόδρομος σήμερα, αλλά μάλλον θα οδηγήσει σε αδιέξοδο (σκουπιδοποίηση και περιβαλλοντική καταστροφή της όποιας περιοχής τη δεχτεί), αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα υποστήριξής της.

Προκειμένου λοιπόν να πιέσουμε τους αρμοδίους φορείς προς αυτή την κατεύθυνση, να πάρουμε επίσημες απαντήσεις, αλλά και να προβληματίσουμε – ενημερώσουμε τον κόσμο, συνεισφέροντας στην όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος που λέγεται «Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων», εκτός από την ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώσαμε στις 7/2/09, αποστείλαμε μερικά «καυτά» ερωτήματά στις 25-2-09 στους αρμόδιους υπουργούς ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ κ. Σουφλιά, Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο, στο Γ.Γ. Πελοποννήσου κ Αγγελόπουλο και στον πρόεδρο του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Λακωνίας κ. Αργειτάκο, με κοινοποίηση στους βουλευτές Λακωνίας, προσδοκώντας σε ξεκάθαρες και υπεύθυνες απαντήσεις το συντομότερο δυνατόν.

Φρονούμε πως απαιτείται επιτέλους λύση, διαρκής και ταχεία, αλλά σε καμιά περίπτωση πρόχειρη και βιαστική. Παραδεκτή από πλευράς δημόσιας υγείας και κόστους και σύμφωνη με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, που μην ξεχνάμε, αποτελεί ψηφισμένη στρατηγική τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρέπει επιτέλους να γίνει σχεδιασμός Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων που:
• θα λαμβάνει μέριμνα για μείωση απορριμμάτων
• θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε την ευρύτερη δυνατή ανακύκλωση.
• δεν θα συνεπάγεται διασπορά τοξικών υλών (ιδίως διοξινών) στο περιβάλλον και
• θα έχει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινωνική συναίνεση.


Όμως όλα αυτά που για τον Ευρωπαίο πολίτη αποτελούν εδώ και χρόνια μέρος της καθημερινότητάς του, εδώ φαντάζουν... σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Οι λεπτομέρειες αυτού του σεναρίου... θα ανακοινωθούν από τον Όμιλό μας... προσεχώς!

Είναι ζήτημα περιβάλλοντος, δημόσιας υγείας και ποιότητας ζωής.

Σε επόμενη δημοσίευση θα παραθέσουμε τα ερωτήματα που θέσαμε στους αρμόδιους φορείς.