28 Απριλίου 2009

Η Κινηματογραφική Λέσχη Γυθείου προβάλει την ταινία "Η ψυχή στο στόμα" 1 και 2 Μαΐου 09

Η Λέσχη Τέχνης και Κινηματογράφου Γυθείου ή η Κινηματογραφική Λέσχη Γυθείου, όπως έχει πια επικρατήσει να λέγεται , είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα το Γύθειο. Ιδρύθηκε το 1997, από μια παρέα ανθρώπων, που αρχικά τους ένωσε η έντονη, αν και κάπως αόριστη, επιθυμία να παρέμβουν πολιτιστικά στην κοινωνία της πόλης τους. Από το 1999 έως και σήμερα, η Κινηματογραφική Λέσχη Γυθείου φιλοξενείται στο κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου του Χωσιαρίου (13ο km, επαρχιακής οδού Γυθείου - Αρεόπολης). Ένα όμορφο παλιό πέτρινο σχολείο που σιγά - σιγά μεταμορφώθηκε σ' ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο προβολής.

Περισσότερα για τη δράση και τις προβολές της λέσχης, μπορείτε να διαβάσετε στο σάιτ της www.klg.gr

Στις 1 και 2 Μαΐου η ΚΙΝHΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΓΥΘΕΙΟΥ προβάλλει την ταινία "Η ψυχή στο στόμα" σε σκηνοθεσία Γιάννη Οικομίδη και σενάριο του Γιάννη Οικονομίδη με συνεργασία των: Λένια Σπυροπούλου και Ερρίκου Λίτση, ενώ στη διαμόρφωση των διαλόγων του σεναρίου συνέβαλαν όλοι οι ηθοποιοί της ταινίας.
Παίζουν: Ερρίκος Λίτσης, Βαγγέλης Μουρίκης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Μαρία Ναυπλιώτου, Γιάννης Βουλγαράκης, Κώστας Ξυκομηνός, Σάσα Κρίτση, Γιάννης Αναστασάκης
Η ταινία πήρε βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών στο 47ο Φεστιβαλ Θεσσαλονίκης (2006)
,BR> Στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, ο Γιάννης Οικονομίδης τρυπώνει ανατρεπτικά την κάμερά του στα βάθη του μικρόκοσμου της λαϊκής, και κάποτε λούμπεν, ελληνικής κοινωνίας. Kαι παρακολουθεί τα γεγονότα που οδηγούν τη δράση στην κορύφωση… Τα μυστικά, τα ψέματα, η βία, η κακία, η προδοσία, η επίθεση, η σκληρή γλώσσα, η αλήθεια, το συναίσθημα, η άγρια επιβίωση -όλα είναι εδώ. Αποτυπώνουν το ρεαλισμό μιας πραγματικής καθημερινότητας.
Κεντρικός ήρωας της ταινίας ο Τάκης. Μεσήλικας, εργάτης σε βιοτεχνία. Παντρεμένος, προδομένος και με μωρό νεογέννητο. Με πιέσεις από παντού. Χρωστάει λεφτά. Του χρωστάνε αγάπη. Δεν μιλάει. Προσπαθεί να ξεφύγει. Κανείς δεν τον αφήνει σε ησυχία. Η γυναίκα, ο εργοδότης, ο τοκογλύφος, οι συγγενείς, οι φίλοι. Βία και καταπίεση. Λεκτική, ψυχική, σωματική. Όλοι εναντίον ενός και ο Θεός εναντίον όλων… Το αναμμένο φυτίλι απέχει αρκετά μέτρα από το μπαρούτι. Στο τέλος όμως το φθάνει. Τα γυρίσματα έγιναν στα δυτικά προάστια, στο Μπουρνάζι, τον Ρέντη, το Περιστέρι, τον Βοτανικό και το Κερατσίνι. Χώρους πραγματικούς, δεμένους άρρηκτα με την καθημερινότητα της πόλης, το φυσικό “σκηνικό” των οποίων συνέβαλε στον απόλυτο ρεαλισμό της ταινίας.

Λίγα Λόγια από το Σκηνοθέτη για την ταινία: «Θέλω να μιλήσω για το πώς γεννιέται ο φασισμός στα λαϊκά και μικροαστικά στρώματα. Η ταινία μιλάει για τους υπεύθυνους που δημιούργησαν τον Τάκη, τον ήρωα της ταινίας. Οι πράξεις του Τάκη δεν είναι επαναστατικές. Είναι αυτοκαταστροφικές. Είναι πράξεις τυφλής βίας και αυτό τελικά τον καθιστά αντιήρωα».

Στην προβολή του Σαββάτου 2 Μαΐου θα παραβρεθουν: ο σκηνοθέτης της ταινίας Γιάννης Οικονομίδης και ο πρωταγωνιστής της Ερρίκος Λίτσης.