9 Ιουλίου 2010

Peripolomanis - ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ή «Οι Νέοι Φόροι ΦΠΔΥ / ΦΕΑ»

Αγαπητοί φίλοι,

βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε πως μετά από πολύμηνες διαδικασίες, το πυροσβεστικό όχημα που διαθέτει το Σωματείο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο ΜΑΝΗΣ), έχει πλεόν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά για τη νόμιμη λειτουργία του και είναι σε θέση, μαζί με τους άξιους εθελοντές του, που αποτελούν το πλήρωμά του, να συμβάλλει σε κατασβέσεις πυρκαγιών στην περιοχή μας.

Αξίζει να πούμε λίγα λόγια για το ιστορικό της απόκτησής και της νομιμοποίησής του οχήματος.

Στα τέλη του 2008 λίγο προτού γίνουμε και επίσημα σύλλογος έχοντας συνεχή δράση στον τομέα της πυροπροστασίας ως άτυπη Ομάδα Εθελοντικής Πυροπροστασίας (Ο.Ε.Π), μας πλησίασε ο Μιχαέλ Γιάκομπ υπεύθυνος για την «Ομάδα Εργασίας για Διεθνή Νεανικά Προγράμματα Ούννα Α.Σ.» που έχει έδρα την Καρυούπολη της Μάνης και μας είπε πως μετά τις καταστροφικές φωτιές στο Δ. Γυθείου το 2006 (όπου πάνω από 100 χιλιάδες στρέμματα γης, 200 χιλιάδες ρίζες ελιές μαζί με το νοτιότερο βελανιδοδάσος του Ταϋγέτου έγιναν στάχτη) και τις καταστροφικές φωτιές του 2007 στο Δ. Οιτύλου, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, με τα αρκετά ανθρώπινα θύματα, ο Δήμος UNNA της Γερμανίας (ο οποίος χρηματοδοτεί και τα Διεθνή Νεανικά Προγράμματα στα οποία εργάζεται ο Michael στη χώρα μας), θέλει να δωρίσει ένα πυροσβεστικό όχημα στην περιοχή μας (όχι καινούργιο, αλλά σε καλή κατάσταση) και να καλύψει όλα τα έξοδα μεταφοράς του στη χώρα μας.

Έκπληκτοι λοιπόν τον ακούσαμε να λέει πως παρότι είχε απευθυνθεί προφορικώς και εγγράφως στους Δήμους Γυθείου και Οιτύλου, στη Νομαρχία Λακωνίας και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, προκειμένου να κάνουν αποδοχή της δωρεάς, για τους δικούς της λόγους, η κάθε υπηρεσία δήλωνε απροθυμία αποδοχής... Έτσι λοιπόν βλέποντας τη δράση μας και την προσήλωσή μας σε αυτόν τον τομέα και έχοντας αρνητικές απαντήσεις από τους ανωτέρω φορείς, αποφάσισε να κάνει την πρόταση και σε εμας.

Επειδή λοιπόν εμείς δυσκολευόμαστε να πούμε όχι σε κάποιον, που μας κάνει δώρο κάτι, που βοηθάει τους σκοπούς του συλλόγου μας, το Μάιο του 2009 κάναμε αποδοχή της δωρεάς, ενώ ταυτόχρονα αποστολή μελών μας πήγε στη Γερμανία και έφερε οδικώς το πυροσβεστικό όχημα στο Γύθειο.

Από τότε άρχισε ένας πολύμηνος αγώνας δρόμου αντοχής, προκειμένου εμείς να ενημερωθούμε από σωματεία που είχαν πυροσβεστικά οχήματα και από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για τις ενέργειες που έπρεπε να κάνουμε, ώστε το όχημα να πάρει ελληνικές πινακίδες και όλα τα απαραίτητα χαρτιά ώστε να κινείται νόμιμα στην Ελλάδα, αλλά επίσης να έχουμε και το χαμηλότερο δυνατόν κόστος εξόδων.

Έτσι λοιπόν καταλήξαμε πως το όχημα έπρεπε να δηλωθεί ώς μηχάνημα έργου (όπως οι μπουλντόζες πχ), να γίνουν δύο εκθέσεις για τα τεχνικά του χαρακτηριστικά από 2 μηχανολόγους μηχανικούς, έναν της Νομαρχίας (παράβολο 250 ευρώ) και έναν ιδιώτη (εδώ πρέπει να ευχαριστήσουμε θερμά την αγαπητή μας φίλη κ. Στέλλα Μαρκάκου που παραιτήθηκε των 700 περίπου ευρώ που θα ήταν η αμοιβή της και έτσι δε χρειάστηκε να επιβαρυνθούμε και με αυτό το ποσό), στη συνέχεια οι εκθέσεις να αποσταλλούν μέσω της Νομαρχίας στο –τότε- ΥΠΕΧΩΔΕ και μετά από πολύμηνη αναμονή να επιστραφούν στη Νομαρχία εγκεκριμένες, να πληρώσουμε τά ανάλογα τέλη ταξινόμισης και κυκλοφορίας (περίπου 450 ευρώ) και την 6μηνη ασφαλιστική του κάλυψη (ακόμα 130 περίπου ευρώ) ώστε να μπορούμε ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ να προσφέρουμε ΝΟΜΙΜΑ... το κοινοφελές έργο... που λέγεται Πυρόσβεση...!!!

Τώρα αν σε αυτά τα έξοδα προσθέσουμε έξοδα συντήρησης (που ευτυχώς δεν έχει χρειαστεί ακόμα να καταβάλλουμε γενναία ποσά), εξοδα καυσίμων, αγορά εξοπλισμού για το πλήρωμα κλπ κλπ είναι νομίζουμε αυτονόητο πως το πράγμα ξεπερνάει και εμάς και τις καλές μας προθέσεις...

Πληρώσαμε και ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ από το υστέρημά μας (γιατί περίσσευμα σίγουρα δεν έχουμε την παρούσα περίοδο) τη νομιμοποίηση και την κυκλοφορία ενός πυροσβεστικού οχήματος, που ένα ΞΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΔΩΡΕΑΝ. Δεν είναι ντροπή αυτό; Δεν είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει κάποια ρύθμιση στη ελληνική νομοθεσία ώστε οχήματα συλλόγων που προσφέρουν κοινοφελές έργο, όπως τα πυροσβεστικά οχήματα, να εξαιρούνται των γενικών διατάξεων και να χαίρουν ευνοϊκών ρυθμίσεων;

Δεν είναι αδιαφορία της τοπικής Δημοτικής Αρχής στης οποίας την περιοχή έχουμε έδρα, ενώ λαμβάνει από το αρμόδιο Υπουργείο κονδύλια για προστασία από πυρκαγιές να μη διαθέτει κανένα ποσό στο σύλλογό μας, παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας; Δεν είναι κρίμα (και μακάρι να μη συμβεί ποτέ) να υπάρξει πυρκαγιά στην περιοχή και το όχημα να μην μπορεί να κινηθεί προς βοήθεια, λόγω έλλειψης χρημάτων για συντήρηση/καύσιμα;

Επειδή λοιπόν όπως δείχνουν τα πράγματα, σε λίγο οι επίσημοι κρατικοί φορείς αντί να συνδράμουν όσους θέλουν να προσφέρουν αφιλοκερδώς κοινοφελές έργο στον τόπο τους, προτίθενται να δημιουργήσουν δύο νεόυς φόρους, το ΦΟΡΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΦΠΔΥ) και το ΦΟΡΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΟΗΣΙΑΣ (ΦΕΑ) προκειμένου να αποτρέψουν τους ελάχιστους ρομαντικούς που απομένουν και επιμένουν να υπηρετούν δωρεάν το κοινό καλό, θέλουμε να καταστεί σαφές, πως δεν είμαστε ούτε συνεργάτες της Siemens ώστε να έχουμε γερά αποθεματικά πίσω μας, ούτε υπόχρεοι της όποιας προσφοράς μας. Είμαστε απλοί ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ μέλη ενός Σωματείου, που κάνουμε ό,τι κάνουμε, γιατί θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο μας να αναδείξουμε τον πολιτισμό του και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να προστατεύσουμε ζωές και περιβάλλον αν χρειαστεί. Όμως σε καμιά περίπτωση δε διαθέτουμε τόσα χρήματα, τόσο χρόνο και τόσο κουράγιο, ώστε να παλεύουμε αενάως με τους ανεμόμυλους του Δον Κιχώτη και να βγαίνουμε αλώβητοι...

Επίσημε κρατικέ φορέα
αρμόδια υπηρεσία,
τοπικέ σύλλογε,
εταιρεία / μαγαζί / συνεταιρισμέ,
απόδημε μανιάτη,
συμπολίτη μας,
φίλε του συλλόγου μας
ζητάμε τη βοήθειά σου, τη συμπαράστασή σου, την ενεργό συμμετοχή σου. Έλα σε επαφή μαζί μας και στήριξε το έργο μας. Ακόμα κι ένας καλός λόγος (αν είναι από καρδιάς) ΜΕΤΡΑΕΙ!

Τηλ.επικοινωνίας: +30.69.39.36.16.52 Θαλής Λαδακάκος (Πρόεδρος)

ΥΓ. Θερμές ευχαριστίες προς το Δικηγορικό Σύλλογο Γυθείου, που δεν έμεινε μόνο στον καλό λόγο, αλλά προχώρησε και σε δωρεά 200 ευρώ προς το σύλλογό μας, προκειμένου να ενισχύσει το έργο μας.