17 Οκτωβρίου 2013

1ος αγώνας δρόμου "Χαρίλαος Βασιλάκος" Αρεόπολη-Γύθειο (26 χλμ.)


Εκεί που το όνειρο εφάπτεται στην πραγματικότητα, εκεί που ο ήλιος σφυροκοπάει την πέτρα και δροσίζεται από το απέραντο μπλε της θάλασσας, εκεί που η τιμή και η δόξα βρίσκονται στην πατρίδα τους, εκεί που η ιστορία παίρνει σάρκα και οστά στα εξουθενωμένα πόδια των αθλητών….εκεί στην Μάνη την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε ο 1ος αγώνας δρόμου 26 χλμ. του Δήμου Ανατολικής Μάνης με την ονομασία «Χαρίλαος Βασιλάκος», με αφετηρία την ιστορική πρωτεύουσα Αρεόπολη και τερματισμό στο πανέμορφο γραφικό Γύθειο, στην μνήμη του  μαραθωνοδρόμου και 1ου ολυμπιονίκη των καρδιών μας Χαρίλαο Βασιλάκο, στους πρώτους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 1896.

Στον αγώνα έλαβαν μέρος και τερμάτισαν 172 δρομείς, που απόλαυσαν μια διαδρομή απλή μα συνάμα γοητευτική πάνω στον ασφάλτινο φιδίσιο δρόμο που ενώνει την Αρεόπολη με το Γύθειο, δροσίστηκαν με νερό ή/και ισοτονικό και βίωσαν τη χαρά και τον ενθουσιασμό μας  μέσα από την υποστήριξη που έλαβαν από τους εθελοντές του συλλόγου μας και άλλων, που κάθε 3 χλμ. υποστήριζαν τους σταθμούς ανεφοδιασμού για τους αθλητές. Κοντά στον τερματισμό, στο ύψος της νήσου Κρανάης στο Γύθειο, οι εθελοντές του πυροσβεστικού οχήματος του συλλόγου μας, δημιουργούσαν μια εντυπωσιακή αψίδα νερού  για να περάσουν οι αθλητές από κάτω και ο τερματισμός των αθλητών στο κοσμοπολίτικο Γύθειο, συνοδευόταν με  απόδοση αναμνηστικών μεταλλίων και τσάντα με μικρά αναμνηστικά δώρα από τη Μάνη, προσφορά του Δήμου Ανατολικής Μάνης και της οικογένειας Βασιλάκου κυρίως, αλλά και ανθρώπων που πρόσφεραν το μικρό τους δωράκι και θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους.

Ο αθλητισμός και το "ευ αγωνίζεσαθαι" δεν περιορίστηκε
όμως, μόνο στους ενηλίκους.
127 μικροί μας φίλοι, "εκκολαπτόμενοι δρομείς" έτρεξαν κι αυτοί τον δικό τους αγώνα 1 χλμ. στο Γύθειο, ξεκινώντας από την πλατεία Δημαρχείου, φτάνοντας στην πλατεία  Μαυρομιχάλη και επιστρέφοντας στην πλατεία Δημαρχείου για να τερματίσουν λαμβάνοντας και αυτοί τα αναμνηστικά τους διπλώματα και μετάλλια.
 

Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χορευτικά δρώμενα και έκλεισε με αθλητές, κοινό, τοπικές αρχές, μικρούς και μεγάλους, να ανανεώνουν το ραντεβού για την επόμενη χρονιά, ώστε να απολαύσουν ξανά οι φιλοξενούμενοι αθλητές το "ευ αγωνίζεσθαι", την ελληνική ύπαιθρο και τη μανιάτικη φιλοξενία, αλλά και οι ντόπιοι μια όμορφη γιορτή του αθλητισμού, θέτοντας τις βάσεις για την καθιέρωση του αγώνα στη μνήμη του μάλλον αδικημένου, αλλά σίγουρα όχι ξεχασμένου μανιάτη μαραθωνοδρόμου και ολυμπιονίκη Χαρίλαου Βασιλάκου! 

Τέλος ευχαριστούμε θερμά για την τιμητική πλακέτα που μας απένειμε η οικογένεια Βασιλάκου για τη συμβολή μας στον αγώνα, υποστηρίζοντας τους αθλητές. Ήταν τιμή μας, που μας δώσατε τη δυνατότητα να
συνδράμουμε κι εμείς με τις μικρές μας δυνάμεις στη διεξαγωγή του όμορφου αυτού αθλητικού γεγονότος, με την ιδιάιτερη -για μας τους μανιάτες- σημασία. 
Προσδοκούμε, σε έναν χρόνο από σήμερα να σας δούμε ξανά στον 2ο αγώνα δρόμου "Χαρίλαος Βασιλάκος" και να τρέξουμε γι' αυτόν ακόμα περισσότεροι!

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τη σειρά τερματισμού των συμμετεχόντων αθλητών στον αγώνα:
http://www.runnermagazine.gr/html/ent/596/ent.165596.asp?fb_action_ids=10201586541880412&fb_action_types=og.likes&fb_ref=.Ukq3CbBknUE.like&fb_source=other_multiline&action_object_map={%2210201586541880412%22%3A248145008668933}&action_type_map={%2210201586541880412%22%3A%22og.likes%22}&action_ref_map={%2210201586541880412%22%3A%22.Ukq3CbBknUE.like%22}


Bίντεο από τον αγώνα και τους αθλητές μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:
http://www.youtube.com/watch?v=jmt3L6EyM6w

 

Πληροφορίες για τον Χαρίλαο Βασιλάκο και  την ιστορία του μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.mani.org.gr/kzaharias/arthra1996/5_vasilakos.htm


Λεπτομέρειες που στοιχειοθετούν την αδικία που πιθανότατα υπέστη ο Χαρίλαος Βασιλάκος, μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο του Ντοναλντ-Γεωργίου Μακ Φαίηλ "Ο Χαρίλαος Βασιλάκος και η αμφιλεγόμενη πρωτιά του Σπύρου Λούη".
http://www.mani-ekdoseis.gr/bookDet.asp?catid=6&bid=429