4 Οκτωβρίου 2013

Το βιβλίο για τις Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τώρα διαθέσιμο ΚΑΙ στο Διαδίκτυο





Στις 6 Νοεμβρίου 2013 εκδικάζεται η Αίτηση Ακύρωσης της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για εγκατάσταση δύο αιολικών σταθμών στο Σαγγιά, που έχουν καταθέσει 32 σύλλογοι και 1160 άτομα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Με το βλέμμα στραμμένο σε αυτό το γεγονός, ανεβάσαμε στο διαδίκτυο, προς ενημέρωση όλων, το 96σέλιδο βιβλίο με τίτλο
Βιομηχανικές
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
(Β.ΑΠΕ)
με... κριτική ματιά
Ενεργειακός σχεδιασμός –
Ανεμογεννήτριες – Φωτοβολταϊκά)
,
που εξέδωσε ο σύλλογός μας τον Απρίλιο του 2013, το οποίο αφιερώνει αρκετές σελίδες στη Μάνη και στους λόγους που πρέπει να ακυρωθούν οι αποφάσεις με τις οποίες το ΥΠΕΚΑ ενέκρινε τους Περιβαλλοντικούς Όρους για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Σαγγιά.





Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Το βιβλίο αυτό επιχειρεί με απλό, αλλά τεκμηριωμένο τρόπο, να καλύψει ένα μέρος από το μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης και ένα μέρος από το τεράστιο πλεόνασμα παραπληροφόρησης που υπάρχει, σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Στο βιβλίο παρουσιάζονται θέματα όπως: ενεργειακή κάλυψη από ΑΠΕ, απόψεις και επισημάνσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, επιστημονικές μελέτες και έρευνες σχετικά με τις ΑΠΕ και ιδιαίτερα την αιολική ενέργεια, στατιστικά στοιχεία και δημοσιεύματα από τον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, προβλήματα που δημιουργούνται από τις ΑΠΕ και τους περιορισμούς τους, που είναι πλέον απολύτως τεκμηριωμένα επιστημονικώς και παραδεκτά ακόμα και από τους φανατικούς υποστηρικτές των ΑΠΕ.

Επίσης παρουσιάζεται η κατάσταση στην Ελλάδα, στη Λακωνία και στη Μάνη, όσον αφορά στον ενεργειακό σχεδιασμό και στους λόγους που έχουν παρουσιαστεί τόσα προβλήματα, παρότι δεν είναι ευρέως γνωστά και παρότι τεχνηέντως αποσιωπούνται ή παραβλέπονται, με κυριότερα όλων, τη σημαντική αύξηση της τιμής του ρεύματος, τη μη αναστρέψιμη υποβάθμιση και ομογενοποίηση του φυσικού, δομημένου και μνημειακού περιβάλλοντος και τέλος, την καταβύθιση της οικονομίας, λόγω της εισαγώμενης και πανάκριβης τεχνολογίας που χρειάζεται για να υποστηριχθούν.

Έτσι, λοιπόν, με αυτό το βιβλίο παρουσιάζεται μια κριτική θεώρηση των ΑΠΕ και ειδικότερα της αιολικής και ηλιακής στη βιομηχανική τους μορφή ΚΑΙ για την απόδοσή τους, ΚΑΙ για τον τρόπο χωροθέτησης, ΚΑΙ για τον τρόπο επιδότησής, ΚΑΙ για τον τρόπο ένταξής τους στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, ΚΑΙ για τις επιπτώσεις όλων των παραπάνω.

Σημειωτέον πως ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης δεν είναι αντίθετος στις ΑΠΕ γενικώς, τουναντίον, υποστηρίζει την ανάγκη απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν οι ΑΠΕ, όχι όμως χωρίς σοβαρό σχεδιασμό, μελέτες και πλαίσιο και όχι με σχεδόν αποκλειστικά θεωρούμενες ΑΠΕ τις Α/Γ και τα Φ/Β με τον τρόπο που αναπτύσσονται ως τώρα. Γι’ αυτό και στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου, προβαίνει σε συμπεράσματα και προτάσεις, ώστε το όποιο όφελος υπάρχει από τις ΑΠΕ, να είναι υπέρ του πολίτη και του περιβάλλοντος και όχι το αντίθετο.



Το βιβλίο από σήμερα θα βρίσκεται στο διαδίκτυο σε ηλεκτρονική μορφή, ώστε να μπορεί να αντλεί πληροφορίες ο κάθε ενδιαφερόμενος, αλλά και να ακολουθεί τους συνδέσμους τεκμηρίωσης ο κάθε αναγνώστης που το έχει στην έντυπη μορφή του ενώ ήδη διατίθεται από συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία στην τιμή των 5 ευρώ.

Για πληροφορίες και παραγγελίες λιανικής ή χονδρικής, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το σωματείο μας τηλεφωνικά ή με μέιλ. Τηλ. επικοινωνίας: 69.39.36.1652 και e-mail: peripolomanis @ gmail.com (χωρίς τα κενά)

Ο σύνδεσμος που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διαβάσετε το βιβλίο είναι:
http://www.scribd.com/doc/172900556/%CE%92%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%8E%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%82-%CE%A0%CE%B7%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CE%95%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%92-%CE%91%CE%A0%CE%95-%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%AC
Στην ηλεκτρονική μορφή υπάρχουν κάποιες ελάχιστες διαφορές σε σχέση με την έντυπη έκδοση λόγω κάποιων τεχνικών ζητημάτων που προέκυψαν, οπότε υπάρχει η πιθανότητα να βρείτε μικρές αλλαγές ή/και λαθάκια στη διατύπωση των θεμάτων.
Τέλος, επιτρέπεται η αναδημοσίευση μέρους ή όλου του βιβλίου, αρκεί να αναφέρεται κάθε φορά η πηγή.