11 Απριλίου 2014

3η Γιορτή Σπόρων (γνώση - σπορά - ελευθερία): η τοπική γιορτή στο Αφυσσού και η τοπική γιορτή στην Καλαμάτα

Την Κυριακή 6 Απριλίου έγινε με επιτυχία η τοπική γιορτή σπόρων με τη συνεργασία του ο Αγροτικού, Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Αφυσσού «Οι Διόσκουροι». Καλλιεργητές αντάλλαξαν και μοίρασαν περισσότερα από 250 φακελάκια με σπόρους ντόπιων ποικιλιών δίνοντας καλλιεργητικές συμβουλές στους επισκέπτες ενώ παράλληλα έγινε ενημέρωση σχετικά με την πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων. Η εκδήλωση έγινε στο Δημοτικό Σχολείο με τη συμμετοχή περίπου 60 ανθρώπων από την ευρύτερη περιοχή.

Σας θυμίζουμε ότι στο  πλαίσιο  της  3ης  Γιορτής  Σπόρων  2014 (γνώση - σπορά - ελευθερία) για  τη  διάσωση  και  διάδοση ντόπιων ποικιλιών με ελεύθερη ανταλλαγή και διανομή σπόρων που στις 16 Μαρτίου έγινε στην Κοκκινόραχη Σπάρτης (http://peripolomanis.blogspot.gr/2014/03/3-2014_23.html), μετά από τις τοπικές γιορτές στο Χωσιάριο Γυθείου και στο Αφυσσού Σπάρτης, φέτος ο ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης υποστηρίζει μία ακόμα γιορτή σπόρων, την 6η Γιορτή Ανταλλαγής Σπόρων Μεσσηνίας. Ακολουθεί η πρόσκληση από τους διοργανωτές:
6η Γιορτή Ανταλλαγής Σπόρων Μεσσηνίας

Οι "Ανώνυμοι Σποροφύλακες" σας προσκαλούν στις 13 Απριλίου 2014 , 10 π.μ-14.00 μ.μ, στο Αγρόκτημα Φυσικής και Παραδοσιακής καλλιέργειας Φοίφα, για την 6η Γιορτή Ανταλλαγής σπόρων Μεσσηνίας.

Οι "Ανώνυμοι Σποροφύλακες" είναι μια άτυπη ομάδα που διοργανώνει τις ανταλλαγές σπόρων στην Μεσσηνία και εδρεύει και συνεργάζεται με το Αγρόκτημα φυσικής παραδοσιακής καλλιέργειας Φοίφα.
Οι προηγούμενες γιορτές μας πραγματοποιήθηκαν 2 φορές στο Αγρόκτημα Φοίφα, καθώς και στην Αλαγονία, στο Ακριτοχώρι, και στο Μαυρομάτι Ιθώμης.
Επίσης συμμετείχαμε ενεργά στην πανπελοποννησιακή 2η και 3η Γιορτή Σπόρων που έγινε στην Καρδαμύλη το 2013 καθώς και στην Κοκκινόραχη Σπάρτης το 2014, γιορτές που διοργάνωσε, με τη συνεργασία και άλλων τοπικών συλλόγων, o Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης) με τον οποίο συνεργαζόμαστε για τη διοργάνωση της ετήσιας αυτής εκδήλωσης.
Περιμένουμε παραδοσιακούς σπόρους από όλους όσους διαθέτουν πρόσβαση σε παραδοσιακές ποικιλίες από παππούδες, γιαγιάδες ή άλλες πηγές.
Θα δώσουμε σπόρους σε νέους ενδιαφερόμενους, αγρότες , επαγγελματίες ή ερασιτέχνες, πάντα με γνώμονα ότι ο σπόρος δεν είναι κανενός και πρέπει συνεχώς να αναπαρἀγεται και να μοιράζεται.
Θα γίνουν ομιλίες από τον Παναγιώτη Κάτσαρη , γεωπόνο, βιοτεχνολόγο ,"Οι εξελίξεις στους γεννετικά τροποποιημένους οργανισμούς σε Ελλάδα και Ε.Ε, «Ενημέρωση για την πανευρωπαϊκή προσπάθεια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων» από τον ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης, από την Χριστίνα Καραλέκα «Πώς ξεκινούμε ένα μποστάνι στο μπαλκόνι μας», καθώς θα ακολουθήσει και εργαστήριο κομποστοποίησης από το project RE:THINK , «Οτι χρειάζεται να ξέρουμε για να κομποστοποιούμε τα υπολείμματά μας, εργαλείο-διαδικασία»
Επιπλέον στηρίζουμε και επικοινωνούμε το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους, που διοργανώνεται από τον Πελίτι στις 26 Απριλίου - 4 Μαΐου 2014.

Υποστἠριξη
- ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΦΟΙΦΑ
- RE:THINK PROJECT
- ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ , ΠΕΕΚΠΕ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ)
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΝΗΣ (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. ΜΑΝΗΣ)
- ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ -ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ)
- A SEED FOR A CHANGE
- ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΚΟΙΝ.Σ.Ε- Π
- ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΠΟ ΛΑΚΩΝΙΑ