29 Απριλίου 2014

ΟΧΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΧΗΜΙΚΑ, ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑ !


Στέλνουμε από τη Λακωνία τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς μας στην Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα καθώς και σε όλες τις συλλογικότητες και τους πολίτες που εκφράζουν έμπρακτα την αντίθεσή τους στην εξουδετέρωση των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσά μας.

Στέλνουμε το ψήφισμα που διακινούμε εδώ και μερικές ημέρες. Μαζί με το σωματείο μας, που ανέλαβε το συντονισμό στη Λακωνία, οι πρώτες υπογραφές συλλογικοτήτων από τον τόπο μας είναι:
- Αλιευτικός Σύλλογος "Λακωνικός Κόλπος", με έδρα το Γύθειο 
- Αγροτικός Αλιευτικός Σύλλογος Σκάλας και περιχώρων 
- Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυθείου
- Δημοτική Κίνηση "Πολίτες εν δράσει" Δήμου Μονεμβασιάς
- Δικηγορικός Σύλλογος Γυθείου
- Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης
- Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Καστορείου
- Ένωση Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας  
- Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Λακωνίας 
- Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης
- Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών)
- Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροκαμπίου
- Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου
- Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Γυθείου "Η Κρανάη" 
- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ
- Σωματείο Ενοικιαζόμενων Δωματίων "Ξένιος Ζευς", με έδρα τη Νεάπολη

ΨΗΦΙΣΜΑ
Κατά της Εξουδετέρωσης των Χημικών Όπλων της Συρίας στην Κλειστή Θάλασσα της Μεσογείου23-04-2014
Οι πολίτες της Λακωνίας εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη σχεδιαζόμενη «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, ανοικτά των ακτών της Νότιας Πελοποννήσου, και απαιτούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση, που σήμερα έχει την Προεδρία της Ε.Ε., να θέσει βέτο κατά της απόφασης αυτής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, με ταυτόχρονη παρέμβασή της στον Ο.Η.Ε. 
·           Η «εξουδετέρωση» αποτελεί μεγίστη περιβαλλοντική απειλή για το κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, ενός από τα πιο ευαίσθητα και πιο σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη, γιατί ακόμα και αν οι μέθοδοι που έχουν επιλεγεί για την καταστροφή των χημικών όπλων είναι ασφαλείς από χημική άποψη, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ατυχήματος (πχ. διαφυγή αερίου) ή ακόμα και την αποτυχία πλήρους καταστροφής όλης αυτής  της ποσότητας όπλων. 
·           Εκτός από το θαλάσσιο περιβάλλον που θα καταστραφεί ανεπανόρθωτα σε ενδεχόμενο ατυχήματος, τα θαλάσσια ρεύματα είναι βέβαιο ότι θα μεταφέρουν τις τοξικές ουσίες στις κοντινές ακτές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ακτές της Λακωνίας), με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία των λαών που κατοικούν στα παράλια, στις τοπικές οικονομίες (αλιεία, τουρισμός), αλλά και στα θαλάσσια οικοσυστήματα.
·           Όπως επισημαίνουν καθηγητές Ελληνικών Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων: «ό,τι χημικό, έστω και μη τοξικό, πέφτει στη θάλασσα, και δεν ανήκει στα συστατικά της, θεωρείται απρόβλεπτο για τις συνέπειές του».
·           Δεν θα δεχθούμε την όποια απόφαση οποιουδήποτε οργάνου, Εθνικού ή Διεθνούς, που λαμβάνεται ερήμην των  τοπικών κοινωνιών. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια τόσο σοβαρή απόφαση που απειλεί θανάσιμα την ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά με μεγάλο αριθμό διερχόμενων πλοίων θαλάσσια περιοχή της Νότιας Πελοποννήσου.
·           Πιστεύουμε ότι μπορούν να εξευρεθούν ορθολογικότερες λύσεις στο πρόβλημα, όπως η διάθεση των προϊόντων της εξουδετέρωσης σε επίγειες ειδικές εγκαταστάσεις στις χώρες παραγωγούς χημικών, που έχουν τις υποδομές και την τεχνογνωσία.

ΟΧΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΧΗΜΙΚΑ, ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑ !