23 Μαρτίου 2017

Ανακοίνωση σχετικά με την εκδήλωση στη Στούπα ενάντια στις ανεμογεννήτριεςΠραγματοποιήθηκε χθες, 22 Μαρτίου, η ενημερωτική εκδήλωση για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη χερσόνησο της Μάνης. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης και το σύλλογο ΓΑΙΑ Δυτ. Μάνης και φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Στούπας από τον Δήμο Δυτικής Μάνης.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή του ντοκιμαντέρ "Ο Ασκός του Αιόλου" του Νασίμ Αλατράς. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ παραγωγής 2015, το οποίο έγινε μετά από ενδελεχή δημοσιογραφική έρευνα σχετικά με τη δημιουργία αιολικών πάρκων σε όλη τη χώρα μας, στην Κρήτη, στη Μάνη, στις Κυκλάδες. Μετά την προβολή ακολούθησε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση, όπου καταρχήν τονίστηκαν οι επιπτώσεις από την υποβάθμιση της Μάνης σε βιομηχανική περιοχή αιολικών πάρκων με την επικείμενη εγκατάσταση των πρώτων 42 ανεμογεννητριών βιομηχανικού τύπου στην κορυφογραμμή του Σαγιά, επιπτώσεις με μη αναστρέψιμες συνέπειες στη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα λεγόμενα συνοδά έργα, στη διάνοιξη «τυφλών» βουνόδρομων (στον Πύρριχο και στον Δρύαλο) στην οποία έχει ήδη προβεί ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, διανοίξεις πλάτους 20μ. (!) περιφερειακά των προβλεπόμενων θέσεων των αιολικών. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε σχετικά με το παράδοξο (;) της θετικής ανταπόκρισης του Δημάρχου κ. Ανδρεάκου προς τις εταιρίες «Σαγιάς ΑΕ» και «Μακρυλάκκωμα ΑΕ» (Όμιλος Κοπελούζου) την ώρα που σχεδόν όλες οι δημοτικές αρχές από άκρη σε άκρη της χώρας μας, τοποθετούνται ξεκάθαρα ενάντια στα βιομηχανικά αιολικά πάρκα στον τόπο τους πρωτοστατώντας στους αγώνες των τοπικών κοινωνιών.
Στη συζήτηση αναφέρθηκε η ανάγκη σύνδεσης του αγώνα ενάντια στους δασικούς χάρτες και στις β-ΑΠΕ σε ολόκληρη τη Μάνη καθώς και η ανάγκη συντονισμού με τους αγώνες στην Πάρο, στη Νάξο, στην Άνδρο, στην Τήνο, στο Ρέθυμνο, στην Κάρυστο, στο νότιο Πήλιο, όπου φέτος την άνοιξη οι τοπικές κοινωνίες «βράζουν» μπροστά στα σχέδια υποβάθμισής τους σε βιομηχανικές περιοχές αιολικών πάρκων.
Κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης έγινε αναφορά στην ανησυχία και αντίθεση του τουριστικού κλάδου: «Ασχολούμενοι με τον τουρισμό μπορούμε να σας πούμε με βεβαιότητα ότι οποιαδήποτε βίαιη επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον προκαλεί εκτός των άλλων προβλημάτων, την απώλεια του ιδιαίτερου χαρακτήρα και χρώματος μιας περιοχής και του φυσικού κάλλους» (Doufexis Travel Agency).
Επίσης, η Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων, Δρ. Ξένη Αραπογιάννη, με επιστολή της απεύθυνε χαιρετισμό, όπου μεταξύ άλλων τονίζει ότι «η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις απάτητες κορυφές του Ταϋγέτου με την απίστευτη και οριστική αλλοίωση της ανεπανάληπτης ομορφιάς φυσικού περιβάλλοντος δεν πρέπει να επιτραπεί και μάλιστα στο όνομα της υποτιθέμενης προόδου, της σύγχρονης τεχνολογίας ή του… μακροπρόθεσμου οφέλους που διατείνονται οι υποστηρικτές τους».
Τέλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Κουλουμπέρης κοινοποίησε στην εκδήλωση χθεσινή επιστολή του Δημάρχου Δυτικής Μάνης προς την Περιφέρεια όπου τονίζεται ότι «ως Δημοτική Αρχή Δυτικής Μάνης είμαστε σαφώς αντίθετοι με τη δημιουργία και λειτουργία βιομηχανικών εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο σύνολο της γεωγραφικής ενότητας της Μάνης (…) καθώς συμφωνούμε στο ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της μοναδικής αισθητικής και αρχιτεκτονικής της περιοχής μας αλλά και του σπάνιου πλούτου της σε πανίδα και χλωρίδα».
Από την πλευρά μας, ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης, αναφερθήκαμε στην κλιμάκωση του αγώνα μας συμμετέχοντας ενεργά στην ‘Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις ανεμογεννήτριες στη Μάνη’ ενόψει της συζήτησης της ένστασής μας στο ΣτΕ (26 Απριλίου), χωρίς να πτοούμαστε από τις αρνητικές αποφάσεις των κεντρικών οργάνων του Υπουργείου Πολιτισμού στην Αθήνα που δεν υιοθέτησε τις εισηγήσεις των αρμόδιων τοπικών Εφορειών της Λακωνίας: ο αγώνας μας πλέον κρίνεται από την άμεση ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών όχι μόνο στη Μάνη, αλλά και όπου ανθίζουν οι αντιστάσεις ενάντια στον πολιτισμό της εκμετάλλευσης και της απληστίας!
Λεύτερα βουνά, χωρίς αιολικά
ούτε στη Μάνη, ούτε πουθενά!

Γύθειο, 23 Μαρτίου 2017
ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης