28 Μαρτίου 2014

3η Γιορτή Σπόρων 2014 (γνώση - σπορά - ελευθερία) - οι τοπικές γιορτές



Στο πλαίσιο της 3ης Γιορτής Σπόρων 2014 (γνώση - σπορά - ελευθερία) για τη διάσωση και διάδοση ντόπιων ποικιλιών με ελεύθερη ανταλλαγή και διανομή σπόρων που πριν από δυο εβδομάδες έγινε στην Κοκκινόραχη Σπάρτης, http://peripolomanis.blogspot.gr/2014/03/3-2014_23.html φέτος διοργανώνονται τρεις ακόμα μικρές γιορτές με τοπικό χαρακτήρα στο Χωσιάριο Γυθείου, στο Αφυσσού Σπάρτης και στην Καλαμάτα.

Σας προσκαλούμε στην πρώτη τοπική μας γιορτή που διοργανώνουμε στο Χωσιάριο Γυθείου την Κυριακή 30 Μαρτίου στις 11.00 το πρωί (στην ταβέρνα-καφέ της Βεατρίκης, στο 12ο χλμ. Γυθείου-Αρεόπολης). Θα προβληθούν μικρά ενημερωτικά video σχετικά με τη διατροφή, την ελεύθερη διακίνηση σπόρων και την προσπάθεια επιβολής των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (μεταλλαγμένα).


Η δεύτερη τοπική γιορτή σπόρων θα πραγματοποιηθεί στο Αφυσσού στις 6:00 το απόγευμα της Κυριακής 6 Απριλίου.


H τρίτη και τελευταία τοπική γιορτή θα γίνει στην Καλαμάτα, στο αγρόκτημα φυσικής παραδοσιακής καλλιέργειας Φοίφα (νέα είσοδος Καλαμάτας) στις 13 Απριλίου 2014 από τις 10 π.μ. ως τις 14.00 μ.μ.

Οι "Ανώνυμοι Σποροφύλακες" που είναι οι διοργανωτές της εκδήλωσης, είναι μια άτυπη ομάδα που διοργανώνει τις ανταλλαγές σπόρων στην Μεσσηνία και εδρεύει και συνεργάζεται με το Αγρόκτημα φυσικής παραδοσιακής καλλιέργειας Φοίφα.
Οι προηγούμενες γιορτές τους πραγματοποιήθηκαν δύο φορές στο Αγρόκτημα Φοίφα, και τρεις φορές και στην Αλαγονία, στο Ακριτοχώρι, και στο Μαυρομάτι Ιθώμης.
Επίσης συμμετείχαν ενεργά στην πανπελοποννησιακή 2η και 3η Γιορτή Σπόρων που έγινε στην Καρδαμύλη το 2013 καθώς και στην Κοκκινόραχη Σπάρτης το 2014, γιορτές που διοργάνωσε, με τη συνεργασία και άλλων τοπικών συλλόγων, o Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. ΜΑΝΗΣ) με τον οποίο συνεργαζόνται και τώρα και για τη διοργάνωση της ετήσιας αυτής εκδήλωσης.
 


Περιμένουμε παραδοσιακούς σπόρους από όλους όσους διαθέτουν πρόσβαση σε παραδοσιακές ποικιλίες από παππούδες, γιαγιάδες ή άλλες πηγές.
Θα δώσουμε σπόρους σε νέους ενδιαφερόμενους, αγρότες , επαγγελματίες ή ερασιτέχνες, πάντα με γνώμονα ότι ο σπόρος δεν είναι κανενός και πρέπει συνεχώς να αναπαρἀγεται και να μοιράζεται.


Θα γίνει ομιλία από τον Παναγιώτη Κάτσαρη, γεωπόνο - βιοτεχνολόγο, με θέμα "Οι εξελίξεις στους γεννητικά τροποποιημένους οργανισμούς σε Ελλάδα και Ε.Ε", θα γίνει ενημέρωση για την "Πανευρωπαϊκή προσπάθεια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων" από τον ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. ΜΑΝΗΣ, η Χριστίνα Καραλέκα θα μας πει "Πώς ξεκινούμε ένα μποστάνι στο μπαλκόνι μας" και θα ακολουθήσει και εργαστήριο κομποστοποίησης από το project RE:THINK με θέμα "Ο,τι χρειάζεται να ξέρουμε για να κομποστοποιούμε τα υπολλείματά μας, εργαλείο-διαδικασία"
 

Επιπλέον στηρίζουμε και επικοινωνούμε το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους, που διοργανώνεται από τον Πελίτι στις 26 Απριλίου - 4 Μαΐου 2014.

Υποστήριξη:
ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΦΟΙΦΑ
RE:THINK PROJECT
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ , ΠΕΕΚΠΕ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ)
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΝΗΣ (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. ΜΑΝΗΣ)
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ -ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ)
A SEED FOR A CHANGE
ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ
ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΠΟ ΛΑΚΩΝΙΑ



Σας περιμένουμε!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Θαλή Λαδακάκο, Πρόεδρο του Δ.Σ. «Περι.Πολ.Ο. Μάνης» στο 6939 361 652.