23 Μαρτίου 2014

3η ΓΙΟΡΤΗ ΣΠΟΡΩΝ 2014 (γνώση - σπορά - ελευθερία) στην Κοκκινόραχη Σπάρτης - Η εκδήλωση




Στις 16 Μαρτίου 2014 ο Αγροτικός, Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Αφυσσού «Οι Διόσκουροι», ο Εκπολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κοκκινόραχης «Ο Πάρνων» και o Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης «ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. ΜΑΝΗΣ» συνδιοργάνωσαν την 3η Γιορτή Σπόρων με κεντρικό πρόταγμα «γνώση - σπορά - ελευθερία» που συμπυκνώνει ένα πολυσήμαντο μήνυμα: εάν δε θέλουμε να χάσουμε την «ελευθερία» μας σχετικά με τη διατροφή, θα πρέπει να εργαστούμε για «γνώση» και «σπορά» κυριολεκτικά και μεταφορικά.



Επίκαιρο θέμα που απαιτεί τη «γνώση» και τη «σπορά» αυτής της γνώσης, είναι η προσπάθεια απαγόρευσης της ελεύθερης διακίνησης σπόρων και η προσπάθεια επιβολής των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ). Στην Ελλάδα δρομολογούνται εξελίξεις προς αυτήν την κατεύθυνση και ήδη οι έλληνες παραγωγοί που χρησιμοποιούν και διατηρούν παραδοσιακές τοπικές ποικιλίες σπόρων δεν μπορούν να εμπορευτούν τα προϊόντα τους ή τους σπόρους τους, αν δεν πάρουν "άδεια παρέκλισης" από τη Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης (ΦΕΚ165, τεύχος Β, 30/1/2014) http://www.geotee.gr/lnkFiles/20140131_20140131-00-FEK-2014_B_0165.pdf. Ταυτόχρονα, μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου, το τιμολόγιο αγοράς σπόρων δρομολογείται να είναι ένα από τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου οι αγρότες να εμπορεύονται τα προϊόντα τους.  

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχεται συνεχείς πιέσεις τα τελευταία χρόνια από τις εταιρίες που εμπορεύονται σπόρους και ΓΤΟ, ώστε να απαγορευτούν οι καλλιέργειες με σπόρους εκτός εμπορίου και να αρθούν οι απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί για τα μεταλλαγμένα. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθώντας μεθοδικά και την πολιτική υπέρ των ΓΤΟ και την πολιτική υπέρ των «βελτιωμένων» σπόρων εμπορίου, πρόσφατα προώθησε πρόταση απαγόρευσης των σπόρων εκτός εμπορίου, που εάν ψηφιζόταν, θα επέβαλε συνθήκες καθολικού μονοπωλίου από τις ελάχιστες πολυεθνικές που ελέγχουν την εμπορία των σπόρων στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά και έτσι οι γιορτές ανταλλαγής σπόρων κι εμείς που διατηρούμε και καλλιεργούμε ντόπιους σπόρους θα περνούσαμε στην... παρανομία!



Παρότι τελικά στις αρχές Μαρτίου σημειώθηκε προσωρινή νίκη των γνήσιων σπόρων έναντι των σπόρων εμπορίου, αφού το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καταψήφισε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για γενική απαγόρευση καλλιέργειας με σπόρους εκτός εμπορίου, σχεδόν ταυτόχρονα άνοιξε ξανά η συζήτηση για τα μεταλλαγμένα με στόχο την πιο εύκολη έγκριση για την καλλιέργειά τους στις ευρωπαϊκές χώρες, με πιθανή δυνατότητα απαγόρευσης από τα κράτη-μέλη που δεν το επιθυμούν. Πρόταση που θα καταλήξει σε ψηφοφορία στο τέλος του 2014 και, παρότι ίσως θα δίνει τη δυνατότητα απαγόρευσης των ΓΤΟ σε όσα κράτη-μέλη αρνηθούν, κρύβει παγίδες που πιθανότατα θα επιτρέψουν στους ΓΤΟ να «αλώσουν» ακόμα και τα κράτη όπου βάσει νόμου θα έχουν απαγορευτεί. Περισσότερα για τα θέματα της ελευθερίας των σπόρων και των μεταλλαγμένων που αυτό τον καιρό συζητούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορείτε να διαβάσετε στο ιστολόγιο μας στην παρακάτω ανάρτηση: http://peripolomanis.blogspot.gr/2014/03/blog-post.html



Πέρα όμως από τη «γνώση» και τη μεταφορική «σπορά» της σχετικά με τα μεταλλαγμένα και άλλα θέματα που προκαλούν ανησυχία για το μέλλον μας, υπάρχει και η γνώση των μυστικών της γης που αποκαλύπτονται σε όσους με σεβασμό και αγάπη την καλλιεργούν, υπάρχει και η κυριολεκτική «σπορά» που τώρα στις αρχές της άνοιξης, είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει.

Δεκάδες άνθρωποι της γης, καλλιεργητές και παραγωγοί ήρθαν στο άλσος της Παναγίας Γιάτρισσας στην Κοκκινόραχη Δήμου Σπάρτης για να μας μεταδώσουν αυτήν τη «γνώση», να μας προτρέψουν σε «σπορά», ανταλλάσσοντας και μοιράζοντας αυθεντικούς τοπικούς και όχι υβριδικούς σπόρους εμπορίου, έτσι ώστε οι ντόπιες ποικιλίες φυτών, πολλές από τις οποίες (κυρίως κηπευτικών) έχουν σχεδόν χαθεί, να μπορέσουν να επιβιώσουν. Παράλληλα, οι πάνω από πεντακόσιοι συμμετέχοντες είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε, να ενημερωθούμε για πολλά ενδιαφέροντα θέματα και να καλωσορίσουμε την άνοιξη σε έναν πανέμορφο χώρο, που τα μέλη των τοπικών συλλόγων Αφυσσού και Κοκκινόραχης έκαναν ακόμα πιο φιλόξενο φροντίζοντας για το καλωσόρισμα και το κέρασμα όλων μας με τοπικά προϊόντα, παραδοσιακά εδέσματα, κρασί και αναψυκτικά, δημιουργώντας πραγματικά γιορτινό κλίμα σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.





Η προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης των ντόπιων ποικιλιών που γίνεται μέσα από τις «Γιορτές Σπόρων», γίνεται αφενός για να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε το ελάχιστο που μας έχει απομείνει από τη ντόπια βιοποικιλότητα -άλλωστε μόλις σε μια γενιά έχουν χαθεί χιλιάδες ποικιλίες που πια δε θα μπορέσουμε να ξαναβρούμε όσο κι αν προχωρήσουμε τεχνολογικά- και αφετέρου γιατί πιστεύουμε πως παίρνοντας τους σπόρους από το χέρι του παππού και της γιαγιάς στο δικό μας χέρι και σπέρνοντάς τους, σπέρνουμε και φυτεύουμε την ελπίδα, τη μνήμη, τη χαρά, ασπίδα στην απελπισία και στο φόβο και όπλο ενάντια σε όσους θέλουν να ελέγξουν το μέλλον μέσω της διατροφής μας.

Αυτά λοιπόν τα ταπεινά σποράκια που δίνονται χωρίς χρήματα από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά και που μπορούν να μας θρέψουν στα δύσκολα χρόνια που ζούμε και θα ζήσουμε, που μας δίνουν τη δυνατότητα να εναντιωθούμε στα συμφέροντα των πολυεθνικών κολοσσών οι οποίοι επιχειρούν να ελέγξουν απολύτως τη διατροφή μας, έφεραν πιο κοντά εκατοντάδες ανθρώπους από τη Λακωνία, τη Μεσσηνία και όλη την Πελοπόννησο στην Κοκκινόραχη Σπάρτης. Επισκέπτες και καλλιεργητές αγκάλιασαν την εκδήλωση με ενδιαφέρον, μοιράστηκαν κοινές αγωνίες, εξέφρασαν ερωτήματα, συζήτησαν προτάσεις οργάνωσης. Η ενεργητική συμμετοχή όλων δείχνει πως πράγματι πολλοί άνθρωποι συμμερίζονται κοινές ανησυχίες και συχνά χρειάζεται μόνο το ερέθισμα για να τις εκφράσουν και να ανθίσουν προτάσεις και πιθανές λύσεις. 


Στον όμορφο προαύλιο χώρο της εκκλησίας, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τον κ. Παναγιώτη Κάτσαρη, γεωπόνο – βιοτεχνολόγο σχετικά με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (μεταλλαγμένα) και τη σημερινή κατάσταση, καθώς και από τον κ. Απόστολο Σέληνα, καλλιεργητή και εκπρόσωπο του πανελλαδικού «Δίκτυο Οικοκοινότητα» ο οποίος αναφέρθηκε στη γεωργία χωρίς χημικά και στη συλλογική προσέγγιση το κοινού μας μέλλοντος.


Στο άλσος κάτω από τη σκιά των δέντρων στήθηκαν τα Περίπτερα Ενημέρωσης των καλλιεργητών και των συλλογικοτήτων που συμμετείχαν, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να ενημερωθούν για τα παρακάτω θέματα:

-        Εναλλακτική Κοινότητα «Πελίτι» για τη δράση για τη διάσωση και διάδοση σπόρων ντόπιων ποικιλιών

-        Πανελλαδικό «Δίκτυο Οικοκοινότητα» για την οικολογική γεωργία και τον κοινοτισμό

-        Αγρόκτημα Φυσικής και Παραδοσιακής Καλλιέργειας Φοίφα – Σποροφύλακες,

-        Δίκτυο «Αγροναύτες» της Πελοποννήσου και


-        Καλλιεργητές για τη συλλογή και τη διατήρηση ντόπιων σπόρων καθώς και για τα καλλιεργητικά τους «μυστικά»

-        Σχέδιο «Re:Τhink» για τη συνοικιακή κομποστοποίηση και τη δημιουργική ανακύκλωση

-        Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας για τις βιομηχανικού τύπου ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά) και τον ενεργειακό σχεδιασμό στη Λακωνία, καθώς και για την πανευρωπαϊκή προσπάθεια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων, και τη διεθνή εμπειρία, όπου αυτή έγινε

-        Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Βιομηχανικής Μεταλλευτικής σχετικά με τον πρώτο χρόνο αυτοδιεύθυνσης του εργοστασίου.







Οι καλλιεργητές φέτος, αντάλλαξαν και μοίρασαν περισσότερα από 2500 φακελάκια με σπόρους, δίνοντας καλλιεργητικές συμβουλές στους επισκέπτες, που με υπομονή περίμεναν τη σειρά τους, με μόνη υπόσχεση και όρο, ο καθένας να φυτέψει τους σπόρους, να τους διατηρήσει και να συνεχίσει να τους διαδίδει από χέρι σε χέρι σε άλλους ανθρώπους ώστε να συνεχίσουν να φτάνουν χωρίς χρηματική συναλλαγή και στις επόμενες γενιές.

Προσδοκία μας είναι οι άνθρωποι που φέτος πήραν σπόρους να έρθουν στην επόμενη γιορτή μας, φέρνοντας μαζί τους τις ποικιλίες που διατήρησαν για να χαρίσουν σπόρους κι αυτοί με τη σειρά τους.






Οι τρεις σύλλογοι θέλουμε να ευχαριστήσουμε την ενορία Αγ. Νικολάου Κοκκινόραχης για την παραχώρηση του χώρου του παρεκκλησίου της Παναγίας Γιάτρισσας, το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης για την αρωγή του, το αδελφό σωματείο «ΓΑΙΑ» Δυτικής Μάνης που μας υποστήριξε με τους εθελοντές του, τους ομιλητές και τις συλλογικότητες που ενημέρωσαν για θέματα που αφορούν όλους, δίνοντας τους δικούς τους σπόρους γνώσης και τους καλλιεργητές που χάρισαν σπόρους και συμβουλές. Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε όσους δεν κατάφεραν να έρθουν, αλλά μας υποστήριξαν έμπρακτα απ’ όλη την Ελλάδα, και τέλος όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και αγκάλιασαν με θέρμη την εκδήλωσή μας.
 

Φωτογραφικά στιγμιότυπα και αποσπάσματα από την εκδήλωση, βρίσκονται στον δικτυακό τόπο του YouTube και μπορείτε να τα δείτε, αν κάνετε αναζήτηση εκεί για τις λέξεις «ΓΙΟΡΤΗ ΣΠΟΡΩΝ, γνώση - σπορά - ελευθερία» ή πατήσετε στους παρακάτω συνδέσμους: 
 
Φωτογραφικό υλικό από τη γιορτή (3 λεπτά):

https://www.youtube.com/watch?v=DBSicyLcoSs

Βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα από τους πάγκους των καλλιεργητών (2,5 λεπτά):
https://www.youtube.com/watch?v=TrVUifDW0_E


Ομιλίες Π. Κάτσαρη για τα μεταλλαγμένα και Α. Σέληνα για οικολογική κοινοτική γεωργία (45 λεπτά):
https://www.youtube.com/watch?v=8HP2uSPvZYk&feature=youtu.be




Η 3η Γιορτή Σπόρων φέτος πετά παραφυάδες στη Λακωνία και συνύ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽κεςουπές των ΣποροφυλάΛΟΙΥΡΓΙΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΣ ΤΗΣ Οδέεται με τις γιορτές που προϋπήρχαν στη Μεσσηνία. Συμπληρωματικές στη φετινή κεντρική εκδήλωση, θα είναι τρεις ακόμα τοπικές γιορτές που διοργανώνονται με σκοπό τη διάσωση και διάδοση σπόρων ντόπιων ποικιλιών:
 
Κυριακή 30 Μαρτίου, ώρα 11 το πρωί στο Χωσιάρι Δήμου Ανατολικής Μάνης


Κυριακή 6 Aπριλίου, ώρα 11 το πρωί στην Αφυσσού Δήμου Σπάρτης


Κυριακή 13 Απριλίου, ώρα 11 το πρωί στο Αγρόκτημα Φυσικής και Παραδοσιακής Καλλιέργειας Φοίφα - Σποροφύλακες στην Καλαμάτα


Η πρόσκληση και το αναλυτικό πρόγραμμα για τις τρεις τοπικές γιορτές σπόρων θα ανακοινωθούν εγκαίρως και μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά από το ιστολόγιο μας.



Σας περιμένουμε!