15 Μαρτίου 2009

ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο ΜΑΝΗΣ - 3η Εκδήλωση - Προβολή Ντοκιμαντέρ για το Γύθειο και τα χωριά του

Ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο ΜΑΝΗΣ) υποδέχτηκε το νέο έτος στις 2-1-09 με μια ακόμα πολιτιστική εκδήλωση. Την πρώτη του 2009 και την τρίτη από την επίσημη αναγνώριση του συλλόγου μας από το Πρωτοδικείο Γυθείου το Σεπτέμβρη του 2008. Μετά από τη μεγάλη Ροκ συναυλία τον Οκτώβρη και την προβολή του ντοκιμαντέρ για τη... Μανιάτικη Λακωνία «Εκκλησίες με…Ιστορία» το Νοέμβρη, ο νεοσύστατος σύλλογός μας διοργάνωσε στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Γυθείου την προβολή του ωριαίου ντοκιμαντέρ της Μαργαρίτας Πιερ. Καρλαύτη «Περιήγηση σε γνωστές και άγνωστες γωνιές στο Δήμο Γυθείου».

Το ντοκιμαντέρ αυτό παρουσιάζει όλα τα χωριά και τα αξιοθέατα στο Δ. Γυθείου μέσα από ένα πλήθος φωτογραφιών και ιστορικών αναφορών. Είχε προβληθεί για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2007 στο Γύθειο στο πλαίσιο των Μαραθονησείων και είχε ενθουσιάσει το κοινό, καθώς «αποκάλυπτε» ακόμα και σε βέρους Γυθειάτες πληροφορίες που δε γνώριζαν και μέρη που δεν είχαν επισκεφθεί.

O Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης, αποφάσισε να επαναπροβάλλει το ντοκιμαντέρ και να προχωρήσει στην έκδοσή του σε DVD για όσους θα ήθελαν να το έχουν, προκειμένου να συμβάλλει στην καλύτερη γνώση για τον τόπο μας.
Από την δημιουργία του ντοκιμαντέρ ως την έκδοση και τη διανομή του DVD δεν έχει αναμειχθεί κανένας επαγγελματίας, παρά μόνο μέλη του συλλόγου μας, αφενός γιατί τα οικονομικά του νεοσύστατου σωματείου μας ήταν περιορισμένα, αφετέρου γιατί θέλαμε να υπάρχει η αίσθηση πως αυτή η δουλειά πηγάζει από το προσωπικό μεράκι μας και όχι από τη δυνατότητα να διαθέσουμε χρήματα. Εμείς οι ίδιοι λοιπόν βάζοντας όλη μας την αγάπη για τον τόπο και αρκετό κόπο..., βρήκαμε τρόπο να δημιουργήσουμε ένα κυριολεκτικά χειροποίητο, ερασιτεχνικό, αλλά ποιοτικό -θέλουμε να πιστεύουμε- DVD, προκειμένου να κάνουμε γνωστές και τις «γνωστές και τις άγνωστες γωνιές στο Δ.Γυθείου».

Την πεποίθησή μας αυτή ενίσχυσαν τα κολακευτικά σχόλια που αποκομίσαμε μετά την προβολή, από το κοινό που είχε παρακολουθήσει την εκδήλωση με ιδιαίτερη προσήλωση και προσοχή. Όλοι οι παρευρισκόμενοι, επίσημοι και μη, είχαν να πούν έναν καλό λόγο για το «σπιτικό» όπως το χαρακτήρησαν ντοκιμαντέρ, που μπορεί να μην είχε την τεχνική αρτιότητα ενός επαγγελματικού, αλλά σίγουρα μπορούσε να σταθεί επάξια δίπλα του, ως προς το αισθητικό αποτέλεσμα και το πλήθος των πληροφοριών του. Επιπλέον υπήρξε πρόταση από τη Δημ. Αρχή για μετάφρασή του σε ξένες γλώσσες προκειμένου να προβληθεί και στους ξενόγλωσσους ο πολιτισμικός πλούτος που διαθέτει η Μάνη και ιδιαίτερα ο διευρυμένος Δ. Γυθείου, καθώς και πρόταση από καθηγητές που παρακολούθησαν την εκδήλωση, για προβολή του ντοκιμαντέρ στα σχολεία της περιοχής.
Φυσικά ο σύλλογος μας αποδέχτηκε τις προτάσεις αυτές και είναι ανοιχτός και σε κάθε άλλη, που θα συμβάλλει στην καλύτερη γνώση του τόπου μας. Γιατί πιστεύουμε, πως η προστασία του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού πλούτου ενός τόπου, μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων που ζουν και κατοικούν μόνιμα σ’ αυτόν. Για να εκτιμήσουν όμως την αξία του, θα πρέπει -ιδιαιτέρως οι νέες γενιές- να τον γνωρίσουν, να μάθουν την ιστορία του και τη σημασία των μνημείων που τους περιβάλλουν και ίσως να τον δούν μέσα από τα μάτια κάποιου, που δε θεωρεί δεδομένα όσα εκείνοι βιώνουν ως καθημερινότητα.

Τον σεβαστό μας Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση, εκπροσώπησε ο αιδεσιμότατος Ηλίας Μανιατάκος, ενώ παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Γυθείου κ. Μ. Βολάκος, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Σ. Χατζηχαραλάμπους, ο Δημ Σύμβουλος κ. Β. Κυλάκος και ο αντιπρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων κ. Δ. Γεωργακάκος.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκτός από όσους συνέβαλαν στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ αξίζουν και σε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης: Στην Ιερά Μητρόπολη Γυθείου-Μάνης για την παραχώρηση του Πνευματικού Κέντρου, καθώς και στο «Μικρό Καφέ» και Γιούργκεν Πλάμαν για την παραχώρηση του τεχνικού εξοπλισμού εικόνας και ήχου, που ήταν απαραίτητος για την προβολή.

Το DVD «Περιήγηση σε γνωστές και άγνωστες γωνιές στο Δ. Γυθείου» διανέμεται δωρεάν στα μέλη και στους φίλους του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Ομίλου Μάνης (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο ΜΑΝΗΣ) και μπορείτε να απευθυνθείτε στη δημιουργό Μαργαρίτα Καρλαύτη στο τηλ.6977-30.64.94 ή στο τηλέφωνο του συλλόγου 27330- 93.221, προκειμένου να το προμηθευτείτε ή να εκφράσετε τις παρατηρήσεις σας.

Ευχόμαστε σε όλους σας ΚΑΛΗ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!