15 Μαρτίου 2009

ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο ΜΑΝΗΣ - Περίληψη σχετικά με τη διαχείριση των σκουπιδιών

Η περίληψη όσων ακούστηκαν στην εκδήλωση μας σχετικά με τη Διαχείριση των Απορριμμάτων: Από όσα ειπώθηκαν στην ενημερωτική εκδήλωση του συλλόγου μας στις 7-2-09, σχετικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, προκύπτει πως υπό το καθεστώς της απειλής τσουχτερών προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν έκλειναν οι παράνομες και ανεξέλεγκτες χωματερές (Χ.Α.Δ.Α) ανά την επικράτεια, καταφύγαμε στην -χωρίς καμιά σοβαρή μελέτη- λύση της στιγμής και της ανάγκης που ονομάζεται δεματοποίηση-μπαλοποίηση σκουπιδιών. Παρόλη την πίεση όμως να κλείσουν οι χωματερές ως τις 31-12-08, το σχέδιο να τοποθετηθούν οι δεματοποιητές, όχι μόνο καθυστερεί αλλά συναντά και αντιδράσεις που θέτουν εν αμφιβόλω την υλοποίησή του.

Η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί σήμερα, σχεδόν ένα και μισό μήνα μετά την καταληκτική ημερομηνία, έχει ως εξής:
Τα Δημοτικά Συμβούλια έχουν ψηφίσει την κατάργηση των χωματερών στα χαρτιά, αλλά αυτές συνεχίζουν να λειτουργούν με την ανοχή των Νομαρχιών και κατόπιν υποδείξεων της Περιφέρειας, αφού ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε η προμήθεια των δεματοποιητών, ούτε και έχουν βρεθεί και αδειοδοτηθεί οι χώροι που αυτοί θα τοποθετηθούν. Σε ό,τι αφορά τη Λακωνία, έχουν επιλεγεί τρία σημεία εγκατάστασης δεματοποιητών, όλα σε τμήματα υπαρχουσών χωματερών (που πρέπει να κλείσουν και να αποκατασταθούν) με την αιτιολογία πως έτσι θα είναι πιο εύκολη και σύντομη η αδειοδότησή τους. Πρώτο σημείο εγκατάστασης δεματοποιητή είναι σε τμήμα της χωματερής του Δήμου Σπαρτιατών που βρίσκεται στο Δ.Δ. Αφυσού με την τοπική κοινωνία να αντιδρά έντονα και συντονισμένα ενάντια σε αυτήν την απόφαση, όχι άδικα κατά την άποψή μας. Δεύτερο σημείο είναι σε τμήμα του Χ.Α.Δ.Α Μολάων και τρίτο σε τμήμα του Χ.Α.Δ.Α του Δ. Οιτύλου με το Δ.Σ. του Δήμου να μην έχει ακόμα εκδώσει απόφαση για το αν συμφωνεί ή όχι με αυτή την επιλογή.

Οι δεματοποιητές είναι στην ουσία μεγάλες πρέσες που συμπιέζουν τα σκουπίδια και τα μετατρέπουν σε μπάλες. Σύμφωνα με τις αρχές που υποστηρίζουν αυτή τη λύση, πιο πριν θα υπάρχει ανακύκλωση και τα σκουπίδια που θα φτάνουν στους δεματοποιητές θα είναι ήδη απαλλαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά. Επίσης κατά τη συμπίεση τους θα γίνεται και αποστράγγιση των ζουμιών με ειδικά φίλτρα που έχουν οι δεματοποιητές, ώστε οι μπάλες σκουπιδιών να είναι απαλλαγμένες από υγρά, αλλά και να μην υπάρχει ρύπανση από αυτά. Πολλά τα ερωτήματα που εύλογα προκύπτουν, όπως το που θα πάνε αυτές οι πολύχρωμες μπάλες σκουπιδιών όταν θα γίνουν βουνά από αυτές; Πόσο σίγουρο είναι πως ο ήλιος, ο αέρας, οι βροχές δε θα διαλύσουν και στη συνέχεια σκορπίσουν τις μπάλες αν μείνουν για πολύ καιρό σε ανοιχτούς χώρους; Πόσο αξιόπιστο θα είναι αυτό το φιλτράρισμα - καθαρισμός των υγρών λυμάτων; Τα ερωτήματα πολλά και η καχυποψία μεγάλη όταν όλα περιγράφονται ρόδινα και... προσωρινά από τους αρμοδίους, ωσότου σχεδιαστούν και υλοποιηθούν οι μόνιμες λύσεις σε δύο - δυόμισι χρόνια το πολύ...!!!

Παρόλα τα καυτά ερωτήματα και τη βεβαιότητα μας, πως στην Ελλάδα που ζούμε σήμερα αποκλείεται να μπορέσουμε να λύσουμε μόνιμα το πρόβλημα των σκουπιδιών μέσα σε δυόμισι χρόνια, δυστυχώς πιστεύουμε πως τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλάμε χρόνο για το αν πρέπει να μπουν και που πρέπει να μπουν οι δεματοποιητές. Οι λύσεις των ανεξέλεγκτων χωματερών με τις καύσεις και τις επιχωματώσεις, που ως σήμερα αφήνουμε να λειτουργούν είναι σίγουρα πολύ περισσότερο ρυπογόνες και επικίνδυνες. Το πιο λογικό είναι να αφήσουμε να εγκατασταθούν οι δεματοποιητές υπό κάποιες προϋποθέσεις και από κει και μετά ως άτομα, τοπικοί φορείς και αρχές να ασκούμε τακτικούς ελέγχους για το πως λειτουργούν με στόχο να λειτουργούν όσο το δυνατόν πιο φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Είναι σίγουρο, πως αν οι δεματοποιητές χρησιμοποιηθούν σωστά με αξιόπιστο βιολογικό καθαρισμό των υγρών λυμάτων, καθώς και σε συνδυασμό με οργανωμένη ανακύκλωση, (που είναι εφικτή μόνο με συνεχή και επίμονη ενημέρωση του κόσμου), ώστε να μειωθεί ο όγκος σκουπιδιών που φτάνει στους δεματοποιητές, τα αποτελέσματά τους θα είναι σίγουρα πολύ καλύτερα από αυτά των Χ.Α.Δ.Α.
Εξάλλου ο εφιάλτης της επιβολής εξοντωτικών προστίμων από την Ε.Ε. ελλοχεύει και μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει στο άμεσο κλείσιμο των χωματερών, με τα σκουπίδια να μένουν στους δρόμους και να μας πνίγουν. Τι θα γίνει τότε; Οι πολίτες που ως τώρα στη συντριπτική τους πλειοψηφία παρακολουθούν την κατάσταση αμέτοχοι και ουσιαστικά ανήμποροι να παρέμβουν, περιμένουν μέρα με τη μέρα λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών και όχι επιδείνωσή του. Θα συνεχίσουν τότε να παρακολουθούν την κατάσταση αμέτοχοι;

Σήμερα, την ύστατη ώρα, και εδώ που έχουμε φτάσει, η λύση των δεματοποιητών (με σωστή λειτουργία) φαίνεται πως είναι μονόδρομος και πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε συνδυασμό με την οργανωμένη και συστηματική ανακύκλωση.
Υπάρχει και η πιθανότητα όμως, το σχέδιο των δεματοποιητών να μην τελεσφορήσει για διάφορους λόγους. Το πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση, οι αρμόδιοι το γνωρίζουν πολύ καλά. Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για να μη μας πνίξουν τα σκουπίδια αν κλείσουν πράγματι οι χωματερές; Ή θα αφήσουν τα σκουπίδια να μας πνίξουν, ώστε να δεχτούμε τελικά αδιαμαρτύρητα τους δεματοποιητές όπου και να εγκατασταθούν και όπως και αν λειτουργούν; Άραγε θα λάβουν κάποια στιγμή οι αρμόδιοι στη χώρα μας τις απαραίτητες αποφάσεις, που θα οδηγούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα στην ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ανά περιφέρεια;
Αν αυτό συμβεί σύντομα -έστω και σε δυόμισι χρόνια- θα είναι ευχής έργο. Σε κάθε άλλη περίπτωση το μέλλον όλων μας διαγράφεται αβέβαιο και ίσως το πληρώσουμε -κυριολεκτικά και μεταφορικά- πολύ ακριβά...