13 Μαρτίου 2009

Γνωριμία με τον Περιβαλλοντικό Πολιτιστικό Όμιλο Μάνης (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο ΜΑΝΗΣ)

Ποίοι είμαστε;
Μια παρέα φίλων και γνωστών που αγαπάμε τη Μάνη και την ιδιαίτερη κουλτούρα της, τρέφουμε ιδιαίτερο σεβασμό για το περιβάλλον και την προστασία του και μας αρέσουν οι καλές τέχνες και ο πολιτισμός. Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι για όλα αυτά. Οι περισσότεροι ζούμε στη Μάνη και οι υπόλοιποι την επισκεπτόμαστε συχνά, είτε λόγω καταγωγής, είτε λόγω αγάπης προς τον τόπο. Πιστεύουμε πως η μικρή συμβολή του καθενός, αν ευαισθητοποιηθεί, μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης αρκετών προβλημάτων και έτσι ευελπιστούμε η μικρή μας παρέα μέρα με τη μέρα να μεγαλώνει και να συμπεριλάβει όλους όσους έχουν ανάλογες ανησυχίες, ευαισθησίες και πιστεύω.

Πώς και πότε ξεκινήσαμε;
Αρχικά ξεκινήσαμε το καλοκαίρι του 2006 κουβεντιάζοντας μεταξύ μας τα προβλήματα και τις δυνατότητες του τόπου μας. Εκφράσαμε ανησυχίες και ιδέες και διαπιστώσαμε πως υπάρχουν τεράστιες προοπτικές βελτίωσης σε πολλούς τομείς, αρκεί να υπάρχει διάθεση. Έτσι λοιπόν σηκωθήκαμε από τους καναπέδες μας, ανασκουμπωθήκαμε και το καλοκαίρι του 2007 αναλάβαμε δράση αρχικά στον τομέα της Πυροπροστασίας, αφού το καλοκαίρι του 2006 στο Δήμο Γυθείου είχαμε κυριολεκτικά καεί, (100 χιλιάδες στρέμματα γης, 200 χιλιάδες ρίζες ελιές μαζί με το νοτιότερο βελανιδοδάσος του Ταϋγέτου είχαν γίνει στάχτη... για όσους τυχόν δε θυμούνται,) επιβεβαιώνοντας το πιστεύω μας πως πρέπει εμείς οι ίδιοι να κάνουμε κάτι, αντί να τα περιμένουμε όλα από το κράτος και τους επίσημους φορείς του.

Τι κάναμε το 2007;
Το καλοκαίρι του 2007 λοιπόν, φτιάξαμε μια ομάδα εθελοντών, που ενδιαφέρονταν για θέματα πυροπροστασίας και την ονομάσαμε Ομάδα Εθελοντικής Πυροπροστασίας (Ο.Ε.Π.). Πρώτη ενέργεια μας ήταν να ενημερωθούμε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου για την κατάσταση των υδροστομίων (κρουνών) της περιοχής μας και μετά να φτιάξουμε υπόμνημα προς στο Δ. Γυθείου (ΔΕΥΑΓ), ζητώντας να αποκαταστήσει τις υποδεικνυόμενες βλάβες εγκαίρως, καθώς και να τοποθετήσει νέα υδροστόμια και δεξαμενές όπου κρινόταν απαραίτητο.
Στη συνέχεια προβήκαμε σε καθαρισμούς χόρτων σε δρόμους και διοργανώσαμε δύο παζάρια μεταχειρισμένων ειδών από δωρεές των μελών μας και με τα χρήματα που μαζεύτηκαν καθώς και κάποιες δωρεές, αγοράσαμε ένα ρυμουλκούμενο βυτίο χωρητικότητας 1,5 τόνου, προκειμένου να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Δυστυχώς και το 2007 οι φωτιές δε μας ξέχασαν. Έτσι μετά τις ατομικές προσπάθειες του καθενός μας το 2006, συμμετείχαμε εθελοντικά και στο σβήσιμο πυρκαγιών το ’07 στο Σκουτάρι, στου Λάγιου και στην Αρεόπολη. Επίσης συμμετείχαμε στο πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» του Δήμου Γυθείου το καλοκαίρι του ’07 με προβολή ενός ντοκιμαντέρ για το Γύθειο, διανομή έντυπου υλικού για την προστασία από φωτιές και διοργάνωση εκδήλωσης ενημέρωσης για τις χελώνες Καρέτα καρέτα από μέλη του «Αρχέλων».
Αμέσως μετά τις καταστροφικές φωτιές στην Ηλεία-Αρκαδία -και αφού διαπιστώσαμε πως στη Λακωνία δεν υπήρχε ανάλογη ανάγκη- οργανώσαμε μία «εξπρές» συλλογή ρουχισμού και ειδών 1ης ανάγκης στην οποία ανταποκρίθηκε η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου (μέσα σε τέσσερις μέρες μαζέψαμε και συσκευάσαμε πάνω από 100 μεγάλες κούτες με ρουχισμό) και τις πήγαμε συνοδεία μελών μας, φτάνοντας από τους πρώτους, στους πυρόπληκτους Δήμους της Αρκαδίας και της Ηλείας το Σεπτέμβριο του ’07.
Επίσης συμμετείχαμε με αγορά και διάθεση εισιτηρίων στη συναυλία που διοργάνωσε ο Ε.Ο.Σ. Σπάρτης το Σεπτέμβρη ’07 με τους Τσακνή – Μαχαιρίτσα για συγκέντρωση χρημάτων προς αγορά εξοπλισμού πυροπροστασίας.

Γιατί οργανωθήκαμε σε σύλλογο και τι σκοπούς έχουμε;
Μετά από αυτή την πορεία της άτυπης ομάδας μας, και αφού διαπιστώσαμε πως όντως έχουμε και τη διάθεση και την ικανότητα να κάνουμε πράξη τις ιδέες μας, αποφασίσαμε το φθινόπωρο του ’07, πως θα είμαστε σίγουρα ακόμα πιο αποτελεσματικοί και θα μπορέσουμε ίσως να συσπειρώσουμε κι άλλους κοντά μας, αν από «άτυποι» γίνουμε «τυπικοί» και οργανωθούμε σε σύλλογο. Έτσι ήρθαν τα «γεννητούρια» του μη κερδοσκοπικού σωματείου/συλλόγου μας, που ευελπιστεί να είναι ένα ζωντανό κύτταρο της Μάνης με συμμετοχή και προσφορά στα θέματα που μας ενδιαφέρουν. Επειδή όμως τα ενδιαφέροντά μας δεν περιορίζονται μόνο σε θέματα πυροπροστασίας, στους στόχους του καταστατικού μας συμπεριλάβαμε κάθε τι που αφορά σε περιβάλλον και πολιτισμό με πεδίο αναφοράς τη Μάνη και όχι μόνο. Και επειδή μετά τα «γεννητούρια» έρχονται και τα «βαφτίσια» έπρεπε να βρούμε και όνομα. Και το όνομα αυτού... «Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης» και χαϊδευτικά... «ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. ΜΑΝΗΣ»!

Γιατί «ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο»; Αφενός για να μας θυμάστε εύκολα, σχηματίσαμε μια υπαρκτή λέξη, με χρήση των αρχικών γραμμάτων του κυρίου ονόματός μας και αφετέρου γιατί παρότι η λέξη «Περίπολο» δημιουργεί ενίοτε αρνητικούς συνειρμούς, εμείς θέλουμε να παραπέμπουμε σε θετικούς, προβάλλοντας τη δυναμική διάθεσή μας να «περιπολούμε» σε ολόκληρη τη Μάνη και να είμαστε σε εγρήγορση, προκειμένου να «περιφρουρήσουμε» και να προάγουμε -στο μέτρο των δυνατοτήτων μας πάντα- περιβάλλον και πολιτισμό στην πανέμορφη και ιδιαίτερη αυτή γωνιά της γης.

Τι κάναμε το 2008;
Όσο είμαστε σε αναμονή αναγνώρισης του συλλόγου μας από το Πρωτοδικείο Γυθείου, που τελικά έγινε το Σεπτέμβρη του 2008 (εδώ πρέπει να ευχαριστήσουμε τη δικηγόρο μας, Ερασμία Μπουτσικάρη για τη συμβολή της, καθώς και το δικαστικό επιμελητή Παναγιώτη Παπαδολιάκο, οι οποίοι στηρίζοντας την προσπάθειά μας, παραιτήθηκαν της αμοιβής τους) δεν καθίσαμε με σταυρωμένα χέρια. Το Μάιο του ’08 συνδιοργανώσαμε με τον Ε.Ο.Σ. Σπάρτης ημερίδα σχετικά με πυροπροστασία στο Δημαρχείο Γυθείου και συμμετείχαμε σε ανάλογη ημερίδα στην Πετρίνα.
Τον Ιούνιο στείλαμε επιστολή mail με τις προτάσεις μας για πυροπροστασία προς όλους τους δήμους της Μάνης η οποία δημοσιεύτηκε και στον τοπικό τύπο. Τον Ιούλιο κατασκευάσαμε πυροφυλάκιο σε ψηλό σημείο στη Δροσοπηγή, ώστε να εποπτεύομε με βάρδιες εθελοντών μας από 20 Ιουλίου ως μέσα Σεπτεμβρίου κατά τις μεσημεριανές ώρες (1μμ ως 6μμ) -που είναι οι πιο ζεστές και επικίνδυνες για φωτιά- μεγάλο κομμάτι του Δήμου Γυθείου και του Δήμου Οιτύλου. Επίσης είχαμε συμμετοχή στο πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» του Δήμου Γυθείου με καθαρισμό ακτών (2 μέρες) στο Μαυροβούνι και (1 μέρα) στο Σκουτάρι, καθώς και συνδιοργάνωση με τον «Αρχέλων» εκδήλωσης ενημέρωσης για τις χελώνες Καρέτα καρέτα.

Αφού γίναμε και νομότυπα σύλλογος το Σεπτέμβρη, προγραμματίσαμε δύο -εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους- πολιτιστικές εκδηλώσεις μέχρι το τέλος του έτους με σκοπό να κάνουμε γνωστή την ίδρυση του συλλόγου μας, τη δράση του και τους σκοπούς του στο κοινό. Πρόκειται για μια Ροκ Συναυλία που πραγματοποιήσαμε στις 11 Οκτώβρη στο Δημοτικό Στάδιο Γυθείου και απευθυνθήκαμε κυρίως στους νέους και που τα έσοδα θα διατεθούν για αγορά εξοπλισμού πυροπροστασίας από το σύλλογό μας και μια προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα «Βυζαντινά Μνημεία της Μάνης», με ελεύθερη είσοδο, στο Πνευματικό Κέντρο Γυθείου στο τέλος του Νοέμβρη, που απευθυνόμαστε στο πιο... «ώριμο» κοινό.

Τι κάναμε το 2009 και τι σκοπεύουμε να κάνουμε από δω και πέρα;
Ως τώρα (Μάρτιος 2009), δημιουργήσαμε ένα "χειροποίητο" DVD με το ντοκιμαντέρ της Μαργαρίτας Καρλαύτη "Περιήγηση σε γνωστές και άγνωστες γωνιές στο Δ. Γυθείου" και διοργανώσαμε την προβολή του τον Ιανουάριο του 2009 και επίσης τον Φεβρουάριο του 2009 διοργανώσαμε ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και αποστείλαμε σειρά ερωτημάτων στους αρμόδιους φορείς (υπουργεία, Περιφέρεια Πελοποννήσου ΤΕΔΚ Λακωνίας) σχετικά με το θέμα. Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο του Γυθείου. Παράλληλα από τον Φεβρουάριο 2009 ως τον Μάϊο 2009 θα "τρέχει" μαθητικός διαγωνισμός Φωτογραφίας στα Γυμνάσια και Λύκεια της Μάνης με την ονομασία "Γιάννης Βουρλίτης" και θέμα τη "Μάνη" με την υποστήριξη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λακωνίας και Μεσσηνίας και άλλων τοπικών συλλόγων.

Τα σχέδιά μας είναι αρκετά και οπωσδήποτε χρειάζονται υποστήριξη..., τη δική σας υποστήριξη, για να ευοδωθούν. Χωρίς να θέλουμε να μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες, στα σχέδια για το 2009 είναι να οργανώσουμε μία μόνιμη και επισκέψιμη έκθεση φωτογραφίας μανιάτικης θεματολογίας με έργα των μελών μας, να αναλάβουμε πρόγραμμα ανακύκλωσης (τουλάχιστον χαρτιού), να γίνει εκπαίδευση των μελών μας στον τομέα της πυρόσβεσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά τους χειμερινούς μήνες και να ενταχθεί ο σύλλογός μας στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς και να διοργανώσουμε ένα «Μανιάτικο τριήμερο» στη διάρκεια των Μαραθωνησείων ’09 με διάφορα δρώμενα.
Εξυπακούεται πως παράλληλα θα εκτελέσουμε και άλλα μικρότερης εμβέλειας και σημασίας σχέδια, καθώς και ότι θα συνεχίσουμε το έργο μας στον τομέα της πυροπροστασίας.

Πως μπορείτε να μας υποστηρίξετε;
Ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης, ως ανεξάρτητο και αυτόνομο σωματείο για το περιβάλλον και τον πολιτισμό στη Μάνη... και όχι μόνο, βασίζεται στην υποστήριξη των φίλων του... στη δική σας υποστήριξη. Εάν λοιπόν βρήκατε ενδιαφέρουσα την προσπάθεια μας, τις δράσεις μας και τα σχέδιά μας και θέλετε να μας υποστηρίξετε, μπορείτε να το κάνετε με τους εξής τρόπους:
1) Να γίνετε «Ενεργό Μέλος», με προσφορά έργου στα θέματα που έχετε εκδηλώσει ενδιαφέρον, ή «Επίκουρο Μέλος» με οικονομική συνεισφορά και συμμετοχή στο βαθμό που θέλετε και μπορείτε στις διάφορες εκδηλώσεις, ή απλώς «Φίλος» του συλλόγου μας και να έχετε αποσπασματική συμμετοχή, όποτε και όπου εσείς κρίνετε.
2) Να μιλήσετε για μας στους φίλους σας ή όσους νομίζετε πως ενδιαφέρονται για τους σκοπούς μας και τη δράση μας.
3) Να συμμετέχετε και να παρακολουθείτε τις δραστηριότητες, που κατά καιρούς διοργανώνουμε.
4) Να μας ενισχύσετε είτε οικονομικά με κάποιου είδους δωρεά, είτε πρακτικά με παροχή εξοπλισμού σχετικού με τις δράσεις μας.
5) Να επικοινωνήσετε μαζί μας
με μέιλ στη διεύθυνση peripolomanis @ gmail.com (χωρίς τα κενά) , ή στο τηλέφωνο του συλλόγου 27330-93.221, ή στα κινητά τηλέφωνα: 6939-36.16.52 Θαλής Λαδακάκος, Πρόεδρος και 6977-30.64.94 Μαργαρίτα Καρλαύτη, Αντιπρόεδρος, για να μας πείτε τις παρατηρήσεις σας, τις προτάσεις σας, ή να μας ενημερώσετε για κάποια εκδήλωση. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε τη συμμετοχή μας ή τη βοήθειά μας σε κάποιο σχετικό με τις δράσεις μας δρώμενο, ή να μας πείτε οτιδήποτε έπεσε στην αντίληψή σας, σχετικό με το με το Περιβάλλον ή τον Πολιτισμό στη Μάνη.

Ο «Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης» είναι ανοικτός σε συνεργασίες με άλλους συλλόγους ή άτομα, που έχουν παρόμοιους στόχους και ενδιαφέροντα και θα προσπαθήσει να ενσωματώσει ιδέες και παρατηρήσεις που θα του γίνουν, ώστε να ανταποκριθεί άμεσα και όσο το δυνατόν καλύτερα στις προσδοκίες όσων φίλων έρθουν κοντά μας.