15 Μαρτίου 2009

ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο ΜΑΝΗΣ - Όροι Συμμετοχής στο Μαθητικό Φωτογραφικό Διαγωνισμό «ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΥΡΛΙΤΗΣ» με θέμα «ΜΑΝΗ»

Ο «Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο ΜΑΝΗΣ)» σε συνεργασία με το «Σύνδεσμο Τσεριωτών Αττικής (Ο ευαγγελισμός)» διοργανώνει Μαθητικό διαγωνισμό Φωτογραφίας με τίτλο «Γιάννης Βουρλίτης» και θέμα «Μάνη» που απευθύνεται σε όλους τους μαθητές που φοιτούν στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Μάνης (Γύθειο, Αρεόπολη, Καρδαμύλη, Κάμπο).

Το θέμα του διαγωνισμού είναι η «ΜΑΝΗ», και μέσα από μία ενότητα 3-4 φωτογραφιών κάθε μαθητής μπορεί να παρουσιάσει το θέμα. Οι καλύτερες φωτογραφικές ενότητες θα αποτελέσουν κινητή έκθεση, που θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια των Δημοτικών πολιτιστικών δρώμενων της κάθε πόλης (Γύθειο, Αρεόπολη, Καρδαμύλη, Κάμπο) μαζί με αναφορά στο έργο και στο βίο του φωτογράφου Γιάννη Βουρλίτη, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού 2009 εφόσον συναινέσουν και οι αρμόδιες Δημοτικές Αρχές, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξουν προβολές της έκθεσης και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Κριτική Επιτροπή
Τα μέλη της πενταμελούς Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού Φωτογραφίας «Γιάννης Βουρλίτης» θα είναι τρεις ερασιτέχνες φωτογράφοι με καταγωγή από Μέσα Μάνη, Κάτω Μάνη και Έξω Μάνη και δύο επαγγελματίες φωτογράφοι. Τα ονόματά τους θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Όροι συμμετοχής
Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι ελεύθερη για κάθε μαθητή/τρια των Γυμνασίων και Λυκείων του Γυθείου της Αρεόπολης και της Καρδαμύλης και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 21η Μαΐου 2009, τελευταία ημερομηνία υποβολής συμμετοχών. Η εμπρόθεσμη συμμετοχή αποδεικνύεται βάσει ημερομηνίας αποστολής ηλεκτρονικού ή κανονικού ταχυδρομείου. Κάθε διαγωνιζόμενος έχει δικαίωμα να στείλει 3-4 έγχρωμες ή ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που έχει τραβήξει ο ίδιος. Οι φωτογραφίες αυτές θα απαρτίζουν μια πλήρη ενότητα (portfolio) παρουσιάζοντας το θέμα «Μάνη» όπως το αντιλαμβάνεται ο κάθε δημιουργός. Επιτρέπεται η ελαφρά επεξεργασία στον τομέα της φωτεινότητας, του κοντράστ, η μετατροπή έγχρωμης φωτογραφίας σε ασπρόμαυρη και το ψαλίδισμα (crop) της πρωτότυπης. Δεν επιτρέπεται όμως το μοντάζ (σύνθεση), η αφαίρεση στοιχείων της εικόνας, ή η προσθήκη στοιχείων και κάθε είδους γραφικών (υπογραφές-watermarks- πλαίσια) και ο μερικός αποχρωματισμός (τμήματος ή στοιχείου) της εικόνας.

Σε περίπτωση που η κριτική επιτροπή διαπιστώσει παραβίαση των κανόνων, με επεξεργασία πλέον της επιτρεπόμενης, ή συμμετοχή του διαγωνιζόμενου με φωτογραφίες που δεν είναι δική του πνευματική ιδιοκτησία, ο διαγωνιζόμενος μηδενίζεται. Στην κάθε φωτογραφία πρέπει να υπάρχει κάποιος τίτλος και/ή επεξηγηματικό σχόλιο που θα φανερώνει που και πότε έχει τραβηχτεί το θέμα, προκειμένου να αξιολογηθεί ορθότερα η φωτογραφία (πχ. Μανιάτικος πύργος στον Αγερανό με φόντο τη θάλασσα-Απόγευμα Μαρτίου). Κάθε αρχείο φωτογραφίας πρέπει να έχει τον κωδικό αριθμό που θα έχει η κάθε φωτογραφία από τη μηχανή, καθώς και το ανεξάρτητο νούμερο 1, 2, 3, 4 πριν από τον κωδικό αριθμό της φωτογραφίας, ώστε να παρουσιάζονται οι φωτογραφίες με τη σειρά που θέλει ο διαγωνιζόμενος.

Τα έργα πρέπει να συνοδεύονται οπωσδήποτε από την αίτηση συμμετοχής του μαθητή. Η αίτηση περιλαμβάνει τα στοιχεία του διαγωνιζόμενου, με δήλωσή του πως αποδέχεται τους όρους του διαγωνισμού, καθώς και τους τρεις ή τέσσερις τίτλους για κάθε φωτογραφία συμμετοχής. Τα απαραίτητα στοιχεία είναι: το ονοματεπώνυμο, η τάξη που φοιτά και το σχολείο του διαγωνιζόμενου, καθώς και κάποιος τρόπος επικοινωνίας μαζί του πχ. τηλέφωνο ή/και mail - fax. ( σε περίπτωση που ο μαθητής δεν έχει, ή δεν επιθυμεί να δώσει, δικά του στοιχεία επικοινωνίας, μπορεί να δώσει το όνομα του υπεύθυνου καθηγητή, ώστε να μεσολαβήσει εκείνος αν χρειαστεί επικοινωνία.) Στη συνέχεια η αίτηση συμμετοχής μαζί με τις φωτογραφίες αποστέλλεται είτε,
(α) ηλεκτρονικά στο email του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Ομίλου Μάνης (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο ΜΑΝΗΣ): peripolomanis @ gmail.com (χωρίς τα κενά) είτε
(b) ταχυδρομικά σε CD ή DVD στη διεύθυνση, (Μαργαρίτα Καρλαύτη [για τον Φωτογραφικό διαγωνισμό], Γερανών 34, Τ.Κ 113 64, Αθήνα).
Πληροφορίες και διευκρινήσεις: τηλ. 6977-30.64.94 κ. Μαργαρίτα Καρλαύτη

Κριτήρια φωτογραφίας- Ανάλυση - Αξιολόγηση
Προκειμένου όλοι οι μαθητές να μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό ακόμα και με φωτογραφίες από κινητά τηλέφωνα που δεν είναι τελευταίας τεχνολογίας, ο Διαγωνισμός δεν ορίζει ελάχιστο όριο ανάλυσης στις φωτογραφίες. Όμως εξυπακούεται πως όσο καλύτερη ανάλυση έχουν οι φωτογραφίες (με όσο μεγαλύτερο σε mega pixels φακό έχουν τραβηχτεί δηλαδή), τόσο καλύτερα δείχνουν. Προτείνουμε λοιπόν οι μηχανές ή τα κινητά τηλέφωνα που θα χρησιμοποιηθούν να έχουν φακό τουλάχιστον 1,5 megapixels. Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν αναλογικές φωτογραφικές μηχανές, οι φωτογραφίες πρέπει να σκαναριστούν και να αποθηκευτούν σε ψηφιακή μορφή (.jpg), προκειμένου να σταλούν με ηλεκτρονικό ή κανονικό ταχυδρομείο. Καλή ανάλυση θεωρείται στα 300 dpi και διαστάσεις περίπου Α4 δηλαδή περίπου 20x30 εκ.

Η αξιολόγηση των φωτογραφιών από την κριτική επιτροπή θα γίνει κυρίως βάσει καλλιτεχνικών κριτηρίων, για το σύνολο των τριών ή τεσσάρων φωτογραφιών κάθε δημιουργού, αλλά θα παίξει οπωσδήποτε ρόλο και η πρωτοτυπία, η οπτική γωνία, το μήνυμα και η συγκινησιακή φόρτιση που θα προκαλέσει και η κάθε φωτογραφία ξεχωριστά. Από αυτές τις σειρές των φωτογραφιών η Κριτική Επιτροπή έχει το δικαίωμα επιλογής και μεμονομένων φωτογραφιών για ξεχωριστή βράβευση.

Βραβεία – Στόχοι - Προοπτική
Θα βραβευθούν οι 3 καλύτερες σειρές φωτογραφιών από κάθε σχολείο δηλαδή συνολικά θα υπάρξουν 24 βραβεύσεις μαθητών (με τη συμμετοχή 5 Γυμνασίων και 3 Λυκείων θα γίνουν 9 βραβεύσεις μαθητών στο Γύθειο, 6 στην Αρεόπολη και 6 στην Καρδαμύλη και 3 στον Κάμπο). Τα βραβεία και οι νικητές θα ανακοινωθούν από τα τοπικά ΜΜΕ τον Ιούλιο 2009 και οι βραβεύσεις θα γίνουν στις πόλεις των μαθητών σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν.

Ο κύριος στόχος σε αυτόν τον διαγωνισμό δε θέλουμε να είναι το βραβείο, αλλά η ευγενής άμιλλα μέσα από το φωτογραφικό ταξίδι και η ανάδειξη της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Καλούμε λοιπόν τους νεαρούς φωτογράφους να ανακαλύψουν ξανά την περιοχή της Μάνης μέσα από το «μάτι» μιας φωτογραφικής μηχανής και να αποτυπώσουν εικόνες από τους θησαυρούς της, δείχνοντάς μας με μια φρέσκια ματιά, τα τοπία, τα μνημεία, τους ανθρώπους, τα έθιμα, τις εργασίες, την παράδοση, το σύγχρονο τρόπο ζωής, τη χλωρίδα και την πανίδα, μέσα από τις δημιουργίες τους, διαπιστώνοντας και οι ίδιοι πόσο πλούσιος και ανεξάντλητος σε θεματολογία είναι ο τόπος που ζουν.

Καλούμε επίσης τους μαθητές των σχολείων, να επισκεφθούν μαζί με τους καθηγητές τους τη φωτογραφική έκθεση για τη Μάνη που δώρισε ο Γιάννης Βουρλίτης στο Δήμο Γυθείου και φιλοξενείται στο Δημαρχείο του Γυθείου, για να δουν φωτογραφίες από τη Μάνη του χθες, να τη συγκρίνουν με τη Μάνη του σήμερα και να εμπνευστούν ενδεχομένως και καλλιτεχνικά από τις σπουδαίες αυτές φωτογραφίες.

Η Μάνη του χθες επιβίωσε και στέκεται αγέρωχη παρόλες τις κακουχίες στις φωτογραφίες του Γ. Βουρλίτη. Ισχύει το ίδιο και τώρα; Ποια είναι η Μάνη σήμερα; Κοιτάξτε προσεκτικά γύρω σας, ανακαλύψτε τον κρυφό και φανερό χαρακτήρα της Μάνης του σήμερα και αποδώστε τον φωτογραφικά, χωρίς να ξεχνάτε ότι η μεγαλύτερη απειλή για κάθε τόπο είναι η άγνοια και η αδιαφορία των κατοίκων της γι’ αυτόν. Μάθετε λοιπόν για τη Μάνη, ενδιαφερθείτε γι’ αυτόν τον τόπο, φωτογραφίστε εικόνες που θα θέλατε να μείνουν για πάντα και εικόνες που θα θέλατε να εξαφανιστούν και φροντίστε μεγαλώνοντας να προσπαθείτε προσωπικά να διατηρήσετε τα καλώς κείμενα και να εξαφανίσετε τα κακώς!

Ευχόμαστε σε όλους που θα συμμετάσχουν καλή επιτυχία και καλό φωτογραφικό ταξίδι.

---------------

- Κάθε απρόβλεπτη περίπτωση που τυχόν θα προκύψει κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, θα ρυθμίζεται με απόφαση της οργανωτικής επιτροπής του συλλόγου που θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη φύλαξη και προστασία των έργων από οποιαδήποτε φθορά, δεν ευθύνεται όμως για απρόβλεπτη απώλεια ή καταστροφή τους.
- Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό δηλώνουν ότι παραχωρούν στους διοργανωτές του διαγωνισμού το δικαίωμα δημοσίευσης, έκθεσης και εκτύπωσης των φωτογραφιών τους για κάθε σκοπό, εκτός της εμπορικής εκμετάλλευσης, με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρονται τα ονόματα τους.
- Οι διοργανωτές έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν τους όρους και τις ημερομηνίες του διαγωνισμού, να τον αναβάλλουν, ή ακόμα και να τον ματαιώσουν εάν οι συμμετοχές δεν θεωρηθούν επαρκείς ή το επίπεδό τους δεν κριθεί ικανοποιητικό.
- Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα, όχι όμως και την υποχρέωση, να αποσύρουν από το διαγωνισμό υποψηφιότητες που αποδεδειγμένα ανήκουν σε τρίτα πρόσωπα και όχι στους φερόμενους ως ιδιοκτήτες. Δεν θα εμπλακούν όμως σε διαδικασία ελέγχου για περιπτώσεις καταγγελιών για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
- Η συμμετοχή στο διαγωνισμό συνεπάγεται αυτόματα την ανεπιφύλακτη αποδοχή από μέρους των διαγωνιζομένων όλων των όρων του διαγωνισμού και των αποτελεσμάτων της Κριτικής Επιτροπής.
Θα ακολουθήσει η αίτηση συμμετοχής που πρέπει να συνοδεύει τα έργα (φωτογραφίες) των διαγωνιζομένων: